Gemeente Amsterdam

Meer busvervoer in Amsterdamse haven
12 juni 2003 - Havenbedrijf
Om de bereikbaarheid van de bedrijven in de haven voor de werknemers te verbeteren en daarmee het autoverkeer terug te dringen, heeft het Havenbedrijf tesamen met een vijftal bedrijven en de stichting Verkeer.advies een proef gestart met eigen busvervoer. De zogeheten Westpoortbus of W-bus brengt de werknemers gratis vanaf het Sloterdijkstation naar hun bedrijf en omgekeerd. Het dienstrooster van de bus is flexibel en kan per week verschillen. In principe rijdt de Westpoortbus tussen 04.00 en 24.00 uur.

De deelnemende bedrijven betalen de kosten en worden in de opstartfase ondersteund door het Gemeentelijk Havenbedrijf, de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland. De firma OAD verzorgt het busvervoer.

Het aspect duurzaamheid heeft bij dit initiatief van het Gemeentelijk Havenbedrijf een belangrijke rol gespeeld:

"Door het combineren van bedrijfsvervoer bied je een effectieve en efficiënte oplossing voor de bereikbaarheid van de bedrijven en neem je een deel van de vervoerzorg uit handen. Belangrijk gevolg daarvan is dat je bijdraagt aan het terugdringen van het autoverkeer én daarmee aan het aantal benodigde parkeerplaatsen.

Voor de bedrijven betekent de W-bus een reductie van de vervoerskosten; kostenpost nummer twee in veel organisaties. Want het aantal personeelsbusjes, lease-auto's en parkeerplaatsen kunnen met de W-bus sterk worden teruggebracht. Ook de werkgelegenheid is met de W-bus gediend. Door de betere bereikbaarheid zal de animo voor een baan bij de havenbedrijven toenemen", aldus Mark van der Horst, wethouder voor de Haven.

Voor de organisatie van dit gezamenlijke bedrijfsvervoer zal een 'bereikbaarheidsmakelaar' worden aangesteld, die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Deze is aanspreekpunt en verantwoordelijk voor zaken als dienstregeling, klachten, wijzigingen en factuurafhandeling.

De belangstelling voor deelname is groot. Twaalf bedrijven hebben al aangegeven dat ze willen meedoen. Zij worden geleidelijk in de pilot, die in mei is gestart en twee jaar duurt, opgenomen. Het uiteindelijke doel is dit mobiliteitsproject voor het hele Westpoortgebied en andere bedrijvengebieden in Noord-Holland in te voeren.

Inmiddels maken al zo'n 700 mensen per dag gebruik van de W-bus.

© Gemeente Amsterdam