Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht van donderdag 12 juni 2003

Koninklijke onderscheiding Theo Kruijsen uit Geulle Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau

Tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van buurtvereniging 'In de Peel' op 15 juni heeft burgemeester drs G.M.K. Kockelkorn een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer T.L.W.M. Kruijsen uit Geulle.

De heer Kruijsen woont sinds mei 1972 in Geulle. Hij is getrouwd en heeft vier dochters. De decorandus heeft gewerkt als bakker, is in dienst geweest bij de KLM en heeft zijn carrière afgesloten als leraar. Dat heeft hij de laatste 27 jaren gedaan. De heer Kruijsen heeft zich op verschillende fronten dienstbaar gemaakt voor de gemeenschap Geulle.

In zijn eigen buurt was hij in 1978 medeoprichter van de Buurtvereniging 'In de Peel'. Sinds 1982 is hij lid van het bestuur. De laatste 17 jaar vervult hij de functie van voorzitter. Buurtvereniging In de Peel is bijzonder actief. De vereniging heeft jaarlijks vele activiteiten, zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse ledenvergadering en de jaarlijkse feestavond. Daarnaast neemt de buurtvereniging deel aan de carnavalsoptochten, en carnavalszittingen in Geulle. Dit laatste in de vorm van een bijdrage/act van de buurtgenoten. De heer Kruijsen is hier altijd van de partij. Per toerbeurt verzorgt de buurtvereniging met de andere buurtverenigingen de jaarlijkse processie in het dorp. Hiervoor wordt o.a. de buurt versierd. Daarnaast is de buurtvereniging present op jubilea zoals bijv. een 50-jarige bruiloften of een bestaansfeest van een vereniging. Ook voor de jeugd worden diverse activiteiten georganiseerd. Ieder jaar is er het Paaseierenrapen met Pasen voor jeugd tot 9 jaar, de Nationale Straatspeeldag in de buurt en een filmmiddag voor de jeugd van 9-16 jaar. Daarnaast organiseert de vereniging het Sint Maartenvuur op 11 november, en de Sint Nicolaasavond voor de jeugd.

De heer Kruijsen is de grote drijfveer en initiator achter al deze activiteiten. Hij is altijd van de partij. Met name omdat hij geïnteresseerd is in het wel en wee van de mensen in zijn omgeving. Vandaar ook dat de besturen van de buurtverenigingen ongeveer zeven jaar geleden hebben besloten dat er een buurtnetwerk moest komen. De heer Kruijsen was in 1995 mede-oprichter van dit buurtnetwerk. Tijdens bijeenkomsten van het buurtnetwerk komen allerlei onderwerpen ter sprake die spelen in de directe leefomgeving. Er wordt gezamenlijk een standpunt uitgedragen in de richting van de instantie die verantwoordelijk is. Tijdens bijeenkomsten die de gemeente organiseert, is de decorandus ook altijd van de partij, en is hij de woordvoerder van de buurtvereniging. Hij is iemand die zich ten dienste stelt van de gemeenschap, omdat hij van mening is dat hij ook na zijn pre-pensionering zijn steentje nog hoort bij te dragen. De heer Kruijsen houdt zich ook bezig met het onderhoud van de Sint Martinuskerk in Geulle aan de Maas. Vier jaar geleden werd hij kerkmeester in Geulle. Sinds kort is hij herbenoemd om deze functie nog eens vier jaar te vervullen. Naast zijn activiteiten uit hoofde van zijn kerkmeesterschap, is hij sinds drie jaar begeleider van een klussengroep in de Sint Martinuskerk. Deze groep voert herstel- en opknapwerkzaamheden uit in de kerk en aan de begraafplaats. Op deze manier wordt alles in optimale conditie gehouden. Een aantal mensen uit Geulle heeft zich hiervoor beschikbaar gesteld. Onder leiding van de heer Kruijsen worden de werkzaamheden uitgevoerd.

De heer Kruijsen is tevens mede-oprichter van het jongerenkoor te Geulle (in ( 1975). Het jongerenkoor bestaat nu helaas niet meer.

De decorandus houdt zich verder bezig met de coördinatie / aansturing van het zwembad in Geulle. Direct na de privatisering van het zwembad in 1991 was dit een zware klus. Het bestuur heeft deze klus echter perfect geklaard. Het zwembad wordt nu op een prima manier geëxploiteerd. Bij het zwembad dienen mensen ingezet te worden voor bijv. de toegangscontrole, toezichthouders, grasmaaiers, tuinonderhoud, speeltuinonderhoud, EHBO-post bezetting. De heer Kruijsen houdt zich - naast het coördineren en organiseren - zelf ook bezig met al deze klussen.

Na het succes van jeugddisco's in de omliggende woonkernen, is men vorig jaar ook in Geulle gestart met een jeugddisco. De heer Kruijsen heeft ook hieraan zijn steentje bijgedragen.

De decorandus heeft zijn werkzaamheden als leraar nog niet helemaal naar de achtergrond geschoven. Momenteel spant hij zich in voor zijn collegae. Hij is bestuurslid van 'Heuvelland gemeentes gepensioneerde leerkrachten'