Gemeente Capelle a/d IJssel

Opgaarden van start . WOP en gemeente tekenen intentieverklaring

Op donderdag 12 juni 2003 ondertekenden wijkwethouder Oostgaarde Tineke Keuzenkamp en voorzitter van het Wijkoverlegplatform Oostgaarde (WOP) Jan Camijn de intentieverklaring Opgaarden. Zij deden dit op de brug bij de kruising Atolpad / Borndiep onder het toeziend oog van een groep enthousiaste WOP-leden. In de intentieverklaring hebben beide partijen vastgelegd welke inspanningen zij in 2003 verrichten om bewoners in staat te stellen zelf hun buurt te verbeteren. Na het ondertekenen volgde de prijsuitrijking van de wedstrijd voor een pakkende naam. De winnaar is de heer B. de Vink, hij bedacht de naam Opgaarden. De prijs werd in ontvangst genomen door de buurman, omdat de winnaar zelf verhinderd was. Na het officiële deel openden de leden van de werkgroep de door hen meegenomen champagne om de ondertekening te vieren.

Opgaarden is de Capelse variant van het Rotterdamse Opzoomeren. Onder het motto Opgaarden nodigt het Wijkoverlegplatform Oostgaarde (WOP) bewoners uit om zelf hun buurt te verbeteren. De Opgaardegroep, een groep enthousiaste bewoners vanuit het WOP, is al sinds enige tijd in overleg met de gemeente om het Opgaarden vorm te geven. Het Opgaarden begint dit jaar in zes buurten in Oostgaarde. De bewoners van die buurten hebben een oproep gekregen om ideeën op papier te zetten die zij samen met anderen willen uitvoeren. Bijvoorbeeld de buurt opknappen of schoonvegen, of een speeldag organiseren. Op Opgaardedag, 27 september 2003, zullen deze ideeën worden uitgevoerd met hulp van de gemeente.

Het is niet de bedoeling dat het bij deze ene dag blijft. Afhankelijk van de wensen van de bewoners en mogelijkheden van de gemeente kan 27 september tevens het startsein zijn voor blijvende verbeteringen in de buitenruimte. In december 2003 wordt het initiatief geëvalueerd. Eventueel wordt het dan uitgebreid naar de rest van Oostgaarde en andere wijken in Capelle aan den IJssel.

De gemeente steunt het initiatief in Oostgaarde met name omdat de doelen van de Opgaardegroep zo goed passen bij het beleid van de gemeente. Bewoners en gemeente zijn samen verantwoordelijk voor de leefomgeving en laten dit zien door samen daadwerkelijk de leefomgeving te verbeteren. Bewoners krijgen zo bovendien de gelegenheid om elkaar te leren kennen of bestaande contacten verder uit te bouwen. De gemeente ondersteunt de werkzaamheden onder meer door materieel en mankracht te leveren tijdens de Opgaardedag.