Socialistische Partij

`Intrekken remigratieregeling kortzichtig en contraproductief'

03-07-2003 * Het plan van minister Verdonk om de remigratieregeling in te trekken, is kortzichtig en contraproductief. SP-Kamerlid Agnes Kant: "Het lijkt wel paniekvoetbal en daar bereik je niets mee. Het levert in ieder geval geen bezuiniging op. Sterker nog: het kost geld, want de minister schaft een wet af die bewezen heeft geld op te leveren."

Agnes Kant: "Het Nederlands Migratie Instituut (NMI) en Sociaal en Cultureel Planbureau berekenden dat elk geremigreerd persoon de maatschappij geld oplevert. Ook het willen afschaffen van een wet voordat, zoals afgesproken, de werking ervan officieel geëvalueerd wordt, is belachelijk. Verdonk wil blijkbaar niet weten of de wet nuttig en zinvol is."

Het belangrijkste bezwaar is dat de minister geheel voorbij gaat aan het doel van de wet, en daarmee aam de mensen voor wie de regeling bedoeld is. Allochtonen die hier geen arbeidsperspectief meer hebben, maar tijdens hun bestaan als gastarbeiders hun bijdrage aan onze samenleving hebben geleverd, wordt de reële mogelijkheid gegeven te kiezen voor terugkeer naar hun land van herkomst. Kant: "Deze generatie twijfelt vaak tussen de keuze: toegeven aan de heimwee of bij de familie in Nederland blijven. Waarom zouden we deze mensen die keuze willen ontnemen, als we bovendien weten dat remigratie de samenleving geld bespaart?"

zie ook Actueel Kamernieuws