Partij van de Arbeid
http://pvda.nl/

Den Haag, 3 juli 2003

Vragen van Duivesteijn en Hofstra over de onbekendheid van de BEW-regeling

Vragen van de leden Duivesteijn (PvdA) en Hofstra (VVD) aan de minister van VROM

1. Bent u bekend met de televisie-uitzending van Nova op 30 juni jl. waarin de koopsubsidie als het 'best bewaarde geheim'van de woningmarkt wordt gepresenteerd?

2. Hoe kan dit gerijmd worden met het gegeven dat het ministerie van VROM zowel in haar voorlichtingsbrochure 'huren of kopen' als op internet potentiële kopers als volgt informeert: "Als u denkt dat u voor koopsubsidie in aanmerking komt, kunt u samen met uw bank of hypotheekadviseur nagaan of dit werkelijk zo is"; (...)"U kunt samen met u hypotheekverstrekker (bijvoorbeeld uw bank) of hypotheekadviseur koopsubsidie aanvragen. Het aanvraagformulier koopsubsidie vindt u ook bij hen. U vult samen het aanvraagformulier in en stuurt het op naar VROM."?

3. Op welke wijze heeft u overleg gehad met hypotheekverstrekkers en -adviseurs over de uitvoering van de koopsubsidie en welke afspraken zijn daarbij, onder andere over de uitvoerbaarheid, overeengekomen?

4. Hoe luidt uw reactie op het onderzoek en de conclusies van de Vereniging Eigen Huis dat hypotheekverstrekkers uit onwil, dan wel onkunde, kopers niet voorlichten over de mogelijkheden van de koopsubsidie?

5. Deelt u onze mening dat het onaanvaardbaar is dat de banken en adviesketens de Wet Bevordering Eigen Woningbezit bewust lijken te negeren?

6. Deelt u onze mening dat door géén of onjuiste informatie van de hypotheekverstrekkers en -adviseurs de regeling haar doelgroep onvoldoende heeft kunnen bereiken?

7. Bent u bereid om zo spoedig mogelijk met vertegenwoordigers van banken en de adviesketens in gesprek te gaan om een einde te maken aan de door de Vereniging Eigen Huis geconstateerde praktijk?

8. Kunt u aangeven op welke wijze uw ministerie corporaties en gemeenten informeert over de sociale koopsubsidie? Kunt u aangeven hoeveel en op welke wijze corporaties en gemeenten voorlichting geven over de regeling aan potentiële kopers van huurwoningen?

9. Bent u het met ons eens, dat in het licht van het onderzoek van Vereniging Eigen Huis en de Nova-uitzending, u uw eerdere oordeel over de bekendheid van de BEW-regeling moet herzien? Hoe kan het, dat uw ministerie niets ter ore is gekomen over de slechte uitvoering van de regeling door hypotheekverstrekkers en -bemiddelaars?

10. Is de minister van VROM bereid opnieuw en gericht bekendheid te geven aan de sociale koopsubsidie? Wanneer en hoe denkt u dat te gaan doen?

---
Tweede Kamer der Staten-Generaal
www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.