Gemeente Capelle a/d IJssel

Jongeren denken graag mee over eigen plek

panelgesprek met jongeren

Foto: Peter Molkenboer

De gemeente Capelle aan den IJssel gaat een jongerencentrum bouwen. Zij wil daarom graag weten wat Capelse jongeren verwachten van een jongerencentrum. Wat zijn hun wensen? Willen zij luisteren naar muziekbandjes of deejays, of willen ze juist zelf optreden? Is er behoefte aan huiswerkbegeleiding? Hoe moet zon centrum er uitzien? Om een antwoord te krijgen op dit soort vragen, kreeg een grote groep jongeren een enquête thuis gestuurd. Ook worden er panelgesprekken met jongeren georganiseerd. Het eerste panelgesprek vond op 9 juli plaats.

Zowel uit de enquête als tijdens het panelgesprek bleek dat de behoefte aan een jongerencentrum groot is. Er is niets te doen in Capelle, was een vaakgehoorde klacht. Alle jongeren uit het panel gaven aan graag een eigen plek te hebben. Het liefst een multifunctioneel jongerencentrum, dat toegankelijk moet zijn voor alle soorten jongeren en van alle leeftijden. Het centrum zou volgens de jongeren elke dag open moeten zijn.

Veilig
Wat het panel ook belangrijk vindt, is dat het jongerencentrum in het centrum wordt gebouwd, het liefste bij school. Erg belangrijk is ook dat het centrum veilig is en dat er mensen werken die ervaring hebben met jongerenwerk. Eventueel zou er een pasjessysteem ingevoerd kunnen worden, waardoor jongeren sneller en gemakkelijker gebruik zouden kunnen maken van het centrum. Ook willen de jongeren graag meehelpen in het centrum, bijvoorbeeld als vrijwilliger achter de bar.

Het panel had veel ideeën over de activiteiten die zouden moeten plaatsvinden in het jongerencentrum: discoavonden, theater, film en kunstzinnige activiteiten. Daarnaast hebben de jongeren behoefte aan een internetruimte, loungeruimte, mixtafel met deejay-apparatuur en een stille ruimte voor het maken van huiswerk. Ook gaven zij aan dat ze het fijn zouden vinden als er in de buurt van het jongerencentrum een veld is waar sportactiviteiten georganiseerd kunnen worden. De jongeren gaven aan al zoveel binnen te zitten, dat ze wel behoefte hebben aan buitenactiviteiten.

Trendy
Het jongerenpanel wil niet alleen maar ontspannen in het nieuwe jongerencentrum. Ook moet er huiswerkbegeleiding gegeven worden en verschillende cursussen en workshops. De jongeren denken zelfs aan een tweede Jongeren Informatie Punt in het centrum. Uiteraard vonden ze het uiterlijk van het centrum erg belangrijk. Het zou er trendy uit moeten zien, met veel kleur, discolichten, graffiti, licht en veel ruimte.

De wensen van het panel komen overeen met de uitkomsten van de enquête. Van de 900 persoonlijk aangeschreven jongeren, vulden er zon 250 de enquête in. Voor zowel jongens als meisjes is afspreken met vrienden/vriendinnen de belangrijkste reden om naar het jongerencentrum te gaan. Opvallend is verder de cursusbehoefte bij meisjes. Net als in het panel kwam naar voren dat er in het centrum aandacht moet zijn voor verschillende leeftijdscategorieën. De jongste groep wil niet gedomineerd worden door de oudere jongeren.

De wensen van de jongeren worden meegenomen in de besluitvorming over het jongerencentrum. Ook in de toekomst zal regelmatig naar de mening van Capelse jongeren over het centrum worden gevraagd. Na de zomer zal het college een beslissing nemen over de locatie. Ook zal er dan naar een architect gezocht worden. Wat de gemeente betreft, wordt dit een architect die bereid is om jongeren mee te laten denken over het ontwerp. Uiteraard worden ook omwonenden betrokken bij de verdere besluitvorming.