Mauritshuis

26 juni 2003

MAURITSHUIS RESTAUREERT HOLBEINS PORTRET VAN CHESEMAN VOOR TENTOONSTELLING

Tentoonstelling Hans Holbein (1497/98-1543)
16 augustus-16 november 2003

Ter voorbereiding op de tentoonstelling Hans Holbein 1497/98-1543 (van 16 augustus tot 16 november 2003) heeft het Mauritshuis Holbeins portret van Robert Cheseman (1485 - 1547) uit 1533 onderzocht en gerestaureerd. De resultaten van het restauratieproject zijn verbluffend. Door het verwijderen van de vergeelde vernislaag en overschilderingen zijn kleurnuances van het portret weer duidelijk zichtbaar, evenals de prachtige modellering van Chesemans gezicht. Dankzij de restauratie is de achtergrond, die voorheen groenig was, nu weer egaalblauw, de oorspronkelijke kleur die zo kenmerkend is voor Holbeins portretten.

De Rabobank en Unilever zijn de hoofdsponsors van de tentoonstelling. Deze restauratie is mede mogelijk gemaakt door een gift van de Londense kunsthandelaar Johnny van Haeften.

Restauratie
Tijdens het restauratieproces werd een aantal verrassende ontdekkingen gedaan. Zo bleek het oorspronkelijk met bladgoud vergulde opschrift, waarop naam en leeftijd in het Latijn zijn weergegeven, geheel overschilderd te zijn. Na verwijdering van de overschilderingen werden restanten van meer verfijnde gele letters zichtbaar. Op basis van deze resten reconstrueerde restaurator Petria Noble de originele vergulding waarmee het oorspronkelijke opschrift zo dicht mogelijk benaderd werd. Het mooiste onderdeel van de voorstelling, de tot in alle details weergegeven giervalk, komt na de vernisverwijdering weer helemaal tot zijn recht. Voorheen werd de vogel met zijn bonte veren als slechtvalk omschreven, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat het hier gaat om een mannelijke gier- of geervalk.

Robert Cheseman, heer van Southall en Norwood (1485-1547) Holbein schilderde het portret van de heer van Southall en Norwood tijdens zijn verblijf in Engeland in 1533. Robert Cheseman was een machtig en vermogend man afkomstig uit een invloedrijke adellijke familie. Hij vervulde veel openbare functies en genoot groot aanzien aan het hof van de koning Hendrik VIII. Regelmatig ging hij mee met koninklijke jachtpartijen en op dit portret is hij afgebeeld in zijn erefunctie van grootvalkenier in dienst van Hendrik VIII. Cheseman is neergezet als een man van zijn tijd, gekleed naar de laatste mode in een met bruin bont afgezette overmantel en een baret. Zijn haar draagt hij tot ver over de oren en zijn wangen zijn glad geschoren.

Tentoonstelling
Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de tentoonstelling Hans Holbein 1497/98-1543 in volle gang. Inmiddels staat ook vast welke kunstwerken op de expositie te zien zijn. Een van de belangrijkste bruiklenen is Holbeins wereldberoemde Madonna met de familie van burgemeester Jacob Meyer, beter bekend als de Darmstadt-Madonna, een groot schilderij dat geldt als hoogtepunt van de Noord-Europese Renaissance. Verder is het museum zeer verheugd met de komst van het portret van Erasmus uit het Louvre en de werken uit de collectie van de Engelse koningin: maar liefst vijftien tekeningen, drie schilderijen en een miniatuur. Op de website www.hansholbein.nl is informatie te vinden over de tentoonstelling en de achtergronden van Holbeins werk en leven. Ook kunnen hier alvast toegangskaarten worden gekocht.

Beeldmateriaal
Beeldmateriaal op aanvraag; cd-rom met afbeeldingen voor de pers beschikbaar.
De afbeeldingen kunnen ook per e-mail (jpg) verzonden worden.

Nadere informatie voor de pers:
Mauritshuis, Afdeling Communicatie
Pom Verhoeff-Emanuel; Marlien de Vries
Tel: 070 3023435
Fax: 070 3023450
E-mail: pers@hansholbein.nl
www.mauritshuis.nl
www.hansholbein.nl