Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht

Verzoeke niet te publiceren vóór zaterdag 16 augustus 2003, 07.00 uur

Rijswijk, 15 augustus 2003

Periodieke rijadviezen zijn bittere noodzaak

Rijtests Algemeen Dagblad: rijgedrag automobilist laat te wensen over

De rijcapaciteiten van menig automobilist zijn onder de maat . Dat meldt het Algemeen Dagblad vanochtend in een reportage over rijadviezen bij 36 lezers. De bestuurders kijken slecht, rijden te hard op gevaarlijke punten en zien verkeersborden over het hoofd. De deelnemers aan de jaarlijkse AD Rijtest waren geselecteerd uit 260 aanmeldingen.

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), dat de examinatoren leverde voor de rijadviezen, is zeer bezorgd over de rijprestaties. De praktijkvaardigheden zijn gelukkig iets gunstiger dan de theoriekennis, maar de resultaten onderstrepen de noodzaak van een theorie- en praktijktoets eens per tien jaar voor elke rijbewijsbezitter.

Voorrang

Tijdens de ritten van de deelnemers werd de dode hoek bij het invoegen en afslaan nauwelijks gecontroleerd. Daarnaast naderden de meeste deelnemers gelijkwaardige kruisingen met een te hoge snelheid en gaven ze niet altijd voorrang. Twee kandidaten trapten zelfs eerst de koppeling in om pas daarna te remmen. Eén van de examinatoren moest een keer nadrukkelijk waarschuwen om een ongeluk te voorkomen.

De resultaten van het jaarlijks terugkerende initiatief van het AD komen overeen met rijadviezen die het CBR elders verstrekt: in de loop der jaren neemt de rijvaardigheid van automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs door routinefouten af. Daarnaast verwatert de kennis van de verkeersregels en zijn bestuurders niet op de hoogte van veranderde regels.

Het CBR pleit al jaren voor een periodiek rijadvies, eens per tien jaar. Naar verwachting kan het aantal ongelukken, bijna-ongelukken en gevaarlijke situaties daarmee ingrijpend worden verlaagd.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):

Hans Fontijn, Hoofd In-en Externe Betrekkingen, telefoon (070) 372 05 02 of 06-55140810.