Politie Groningen

Persberichten van zaterdag 16 augustus 2003

Provincie Groningen 16-8-2003 -

Groningen: brandstichter aangehouden
In het Noorderplantsoen in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 42-jarige man uit Eelde aangehouden. Bij politie en brandweer kwam rond 02.30 uur een melding binnen van een buitenbrand in het Noorderplantsoen. Politiemensen troffen nabij de kruising met de Noorderstationsstraat een brandende boom en rondom brandende bosschages aan. Tijdens een onderzoek rond de plaats van de brand vonden de agenten een man die zich in de struiken verstopt had. De man werd aangehouden en bekende dat hij de boom en de struiken in brand had gestoken. Hij werd naar het bureau gebracht en is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. De brandweer bluste de brand.

Groningen: man aangehouden voor poging brandstichting
In zijn woning aan het Hoendiep in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 37-jarige man uit Groningen aangehouden. De man wordt verdacht van een poging tot brandstichting in een woning aan het Hoendiep waarvan de bewoners niet thuis waren. Getuigen zagen dat de verdachte langs de woning liep en zich enige tijd bij de voordeur ophield. Kort daarop merkte de getuige dat er iets brandde achter de voordeur. Samen met een door hem wakker gemaakte buurtbewoner, die over een sleutel van het pand beschikt ging de getuige poolhoogte nemen. Daarbij werd brand geconstateerd direct achter de voordeur waar op dat moment verschillende poststukken en reclamefolders lagen. Beide getuigen wist uitbreiding van de brand te voorkomen. Zij waarschuwden de politie. Uit het eerste politieonderzoek bleek de verdachte een buurtbewoner te zijn. Hij werd in zijn huis aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De man is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: man aangehouden
Voor een café aan de Noorderstationsstraat in Groningen heeft de politie vrijdagavond een 33-jarige man uit Groningen aangehouden. De man haalde in de kroeg een grap uit met een andere bezoeker. Die stelde dat echter niet op prijs en gaf de later aangehouden man een klap in het gezicht. De grappenmaker verliet daarop de kroeg en uitte op straat al schreeuwend allerlei verwensingen aan het adres van de caféhouder. Bij de komst van de gewaarschuwde politie stond de verdachte nog steeds te schreeuwen. Hij schold de kroegbaas uit, gedroeg zich recalcitrant en weiderde weg te gaan, ook na een bevel van de politie. Daarop is hij meegenomen en ingesloten. Na verhoor is de man heengezonden. Hij bekende niet voldoen aan het politiebevel. De man waarmee hij ruzie had in de kroeg is onbekend gebleven.

Groningen: vandalen aangehouden
De politie heeft vrijdagavond een 17-jarige en een 18-jarige man uit Groningen aangehouden voor vernieling en baldadigheid. Beide heren worden verdacht van het omgooien van voer- en waterbakken en het vernielen van en afrastering en een paardenstal in een weiland aan de Noorddijkerweg in Groningen. Daar werden donderdagnacht ook vernielingen gepleegd. De beheerster van het weiland besloot daarop in de stal te gaan slapen. Ze trof daarbij beide verdachten aan. Bij de komst van de politie waren de daders al weer weg, maar bij het politieonderzoek werd de identiteit van één van de verdachten bekend. Die verdachte meldde zich later bij de politie. Kort daarop kon ook de identiteit van de tweede verdachte worden achterhaald. Hij werd thuis aangehouden. Beide verdachten zijn na verhoor heengezonden. Ze krijgen proces-verbaal. Vermoedelijk zijn ze ook verantwoordelijk voor de vernielingen ook omgooien van voeder- en waterbakken een nacht eerder.

Groningen: mannen aangehouden
Twee mannen uit Ten Boer van 19 en 20 jaar zijn vrijdagnacht door de politie aangehouden aan de Grote Markt in Groningen. De 19-jarige man stond tegen de gevel van een horecapand te plassen en kreeg daarvoor een bekeuring. Toen hij daarbij een valse naam opgaf werd hij aangehouden. De man werd meegenomen maar zijn vriend, de 20-jarige verdachte, probeerde dat te verhinderen. Hij schold de agenten uit, belemmerde hen de ander verdachte in de politieauto te plaatsen en ging op de motorkap van de politieauto zitten. Ook hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. De wildplasser gaf aan het bureau zijn juiste gegevens op en kon daarna met een bekeuring gaan. Zijn kameraad bleef zich vervelend gedragen en is ingesloten. Hij is bij het ochtendgloren ook heengezonden.

Groningen: mannen aangehouden voor diefstal
Een 20-jarige en een 21-jarige man uit Groningen zijn vrijdagnacht door de politie aangehouden aan de Grote Markt in Groningen. Ze worden verdacht van diefstal van een tas in een café in de Poelestraat in Groningen. Daarbij raakte een 23-jarige cafébezoekster uit Groningen haar tas kwijt met daarin onder andere een fotocamera en een mobiele telefoon. Bij de komst van de politie bleken de daders te zijn verwenen. Enige tijd later verschenen ze echter weer in het café waarop opnieuw de politie werd gebeld. Ook nu waren de mannen bij de komst van de politie al weer weg, maar ze werden korte tijd later, op basis van het opgegeven signalement, via de binnenstadcameras gesignaleerd. Op de beelden was te zijn dat beide mannen samen een fotocamera bekeken en die vervolgens in een vuilnisbak gooiden. De verdachten konden worden achterhaald en werden opgepakt. Bij de aanhouding bleek één van de verdachten in het bezit te zijn van de telefoon van de benadeelde vrouw. De camera kon uit de vuilnisbak worden gehaald. Beide verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: baldadige man aangehouden
Wegens baldadigheid heeft de politie vrijdagnacht in de Pelsterstraat in Groningen een 21-jarige man uit de Stad aangehouden. Surveillerende politieagenten zagen dat de man een bierglas kapot gooide tegen een gevel. Na verhoor kon de Stadjer gaan. Hij kreeg proces-verbaal voor baldadigheid.

Groningen: dronken man aangehouden
Aan de Meeuwerderweg in Groningen heeft de politie vrijdagavond een 64-jarige man uit Groningen aangehouden. Agenten zagen de man tijdens hun surveillance op de straat liggen. Hij bleek te dronken te zijn om op te kunnen staan. Daarop is hij meegenomen en ingesloten. De man krijgt proces-verbaal voor openbare dronkenschap.

Oude Pekela: dronken man aangehouden
De politie heeft vrijdagavond aan de Erasmusstraat in Oude Pekela een 17-jarige jongen uit Winschoten aangehouden. De jongen verkeerde zwaar onder invloed van alcohol en ging wild te keer. Hij bedreigde een familielid en wilde daarnaast nagenoeg iedereen die bij hem in de buurt kwam te lijf. De jongeman werd door de politie meegenomen en is ingesloten ter ontnuchtering. Hij krijgt proces-verbaal voor openbare dronkenschap.

Oude Pekela: gewonden bij ongeval
Bij een verkeersongeval in Oude Pekela zijn vrijdagnacht een 25-jarige bromfietser en zijn 29-jarige passagiere gewond geraakt. De slachtoffers reden over de Apollolaan en werd aangereden door een hen achteropkomende auto. De bestuurder daarvan, een 19-jarige man uit Oude Pekela, sloeg rechtsaf en verleende geen onbelemmerde doorgang aan de scooter. De slachtoffers kwamen te vallen en liepen hoofdletsel respectievelijk enkelletsel op. Beide zijn naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Snelheidscontroles: vrijdag
Ter Apel: Viaductstraat Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 485 voertuigen, aantal overtredingen: 102, hoogst gemeten snelheid: 83 km Musselkanaal: Aweg Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 901 voertuigen, aantal overtredingen: 204, hoogst gemeten snelheid: 90 km Stadskanaal: Oosterstraat Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 839 voertuigen, aantal overtredingen: 204, hoogst gemeten snelheid: 109 km

Zevenhuizen: gewonde bij ruzie
Bij een ruzie in een feesttent op het terrein van een discotheek aan het Hoofddiep in Zevenhuizen is vrijdagnacht een 18-jarige man uit Noordhorn gewond geraakt. Het slachtoffer kreeg om nog onduidelijke reden ruzie met een andere feestganger en werd tijdens een handgemeen met een glas gestoken. De man liep een steekwond op en moest naar een ziekenhuis worden gebracht voor behandeling. De politie kon korte tijd later op het feestterrein de verdachte, een 28-jarige man uit gemeente Marum aanhouden. De verdachte werd naar het bureau gebracht en na verhoor en het afleggen van een verklaring heengezonden. De man ontkent de steekwond te hebben toegebracht.

Delfzijl: man aangehouden
In zijn woning aan de Piet Heinstraat in Delfzijl heeft de politie vrijdagavond een 44-jarige man uit die plaats aangehouden. De man wordt verdacht van mishandeling en bedreiging van zijn 41-jarige vrouw. De man zette in een dronken driftbui zijn vrouw en beide kinderen op straat. De vrouw zocht een heenkomen bij kennissen en ging later alleen terug naar huis. Omdat de woning geheel was afgesloten vernielde ze een ruitje om binnen te komen. Ze werd daarop echter agressief door haar man benaderd. De vrouw werd bedreigd en geslagen en opnieuw hardhandig de woning uitgewerkt. Ze waarschuwde de politie die de woning binnen ging en de verdachte aanhield. De man is ingesloten en wordt aangemeld voor het project huiselijk geweld.