GroenLinks
GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 16 augustus 2003 12:16

GroenLinks: Zout water weren uit de natuur

(16 augustus 2003)

GroenLinks wil dat regering en waterschappen alles op alles zetten om de natuur in het westen van Nederland te sparen, nu besloten is zout water in te laten. GroenLinks wil per ommegaande opheldering van de regering over de gevolgen van de droogte én de genomen maatregelen
GroenLinks wil dat regering en waterschappen alles op alles zetten om de natuur in het westen van Nederland te sparen, nu besloten is zout water in te laten. GroenLinks wil per ommegaande opheldering van de regering over de gevolgen van de droogte én de genomen maatregelen.
Staatssecretaris Schultz (Water) zegt in de media 'worst-case scenario's' te hebben klaarliggen voor als de droogte komende week aanhoudt. Groenlinks vraagt deze zo spoedig mogelijk naar de kamer te sturen.
De Kamer moet over wat tot nu toe gedaan is en wat er aan maatregelen op stapel staat de komende week in debat met de betrokken bewindslieden.

Het inlaten van zout water lijkt nu als acute maatregel noodzakelijk om te voorkomen dat gebouwen onherstelbaar verzakken. Maar ook de natuur wordt langdurig schade toegebracht. Jarenlang beheerde natuurgebieden dreigen in één week vernietigd te worden. GroenLinks vindt dat de regering duidelijk moet maken waar de prioriteiten liggen: kunnen natuurgebieden gespaard blijven? Of krijgen de landbouw, industrie en kerncentrales voorrang? Wat zijn de gevolgen als binnenschepen niet meer kunnen varen? Wie krijgt er een schadevergoeding?

Zoals zo vaak in extreme situaties worden in korte tijd belangrijke besluiten genomen. De staatssecretaris moet daarom snel verantwoording afleggen over wat gedaan is en de komende dagen op stapel staat. Daarnaast wil GroenLinks weten hoe deze extreme situatie is ontstaan en waarom er in het verleden te weinig gedaan is op de droogte te voorkomen. Het beleid van waterschappen en rijk is er immers altijd op gericht geweest om elke druppel water zo snel mogelijk naar zee te malen. Daar plukken we nu de wrange vruchten van.

Wijnand Duyvendak heeft de vaste kamercommissie voor verkeer en waterstaat voorgesteld per ommegaande een brief van Schultz te vragen, zodat komende week nog een debat kan plaatsvinden.

Wijnand Duyvendak
16 augustus 2003.