PERSBERICHT - 2003-08-16

TRN onderzoekt haalbaarheid nationaal evenemententerrein

Toerisme Recreatie Nederland (TRN) heeft het initiatief genomen voor een haalbaarheidsstudie naar een Nationaal Evenemententerrein. In de aanloop naar grote (internationale) evenementen doen zich regelmatig problemen voor bij het vinden van een geschikte locatie, het realiseren van bepaalde voorzieningen zoals veiligheid, bereikbaarheid en het voldoen aan de regelgeving.

Daarom heeft TRN het idee opgepakt om de komende maanden een studie te laten verrichten, onder andere met steun van het ministerie van OCenW. Het is de bedoeling dat het rapport rondom de haalbaarheid van een Nationaal Evenemententerrein rond de jaarwisseling gereed is.

Een Nationaal Evenemententerrein zou bestaande evenementen een plaats kunnen bieden, maar vooral ook de aanzet kunnen geven tot de ontwikkeling van nieuwe evenementen én de komst van grote evenementen naar Nederland stimuleren, waarvoor internationaal een plek wordt gezocht aldus Gerben Baaij, Hoofd Productontwikkeling van TRN.

Welke eisen er aan zo'n terrein kunnen worden gesteld, welke locaties daarvoor geschikt zijn en onder welke voorwaarden een terrein exploitabel is, zijn enkele vragen die worden onderzocht in de haalbaarheidsstudie. Deze wordt uitgevoerd door adviesbureau ZKA Consultants & Planners.
Grote internationale evenementen spelen binnen cultuur en toerisme een vooraanstaande rol en hebben een toenemende economische betekenis.

TRN doet regelmatig onderzoek naar spin-off van internationale evenementen. Hieruit blijkt dat mega-evenementen zoals bijvoorbeeld sport- en muziekevenementen extra buitenlandse toeristen aanzet om naar Nederland te komen. Grote evenementen bieden ook de mogelijkheid om Nederland te profileren als bestemming voor zowel de toeristische- als zakelijke reiziger en dergelijke evenementen genereren extra (internationale) media-aandacht. Bovendien geeft het de Nederlandse bezoeker ook zelf de kans voor een extra dagje uit of is het een aanleiding voor een korte vakantie in eigen land.