Ministerie van Defensie


---


---

foto: het legermuseum (legermuseum) 13-08-2003

Legermuseum viert 90-jarig bestaan

13-08-2003

Het Legermuseum in Delft bestaat negentig jaar. Op zaterdag 16 augustus nodigt het museum het publiek uit om dit feit te vieren. Overdag kan men soldaten en burgers uit 2000 jaar historie ontmoeten. En in de avonduren vindt een openlucht concert van het Trompetterkorps der Bereden Wapenen plaats. De evenementen zijn gratis toegankelijk en de oprichter van het museum, generaal Hoefer, is de gastheer voor het publiek.

Tijdens de reguliere openingsuren (tussen 12.00 tot 17.00 uur) bevolken soldaten en burgers uit 2000 jaar historie het museum. Een Napoleontische chirurgijn vertelt belangstellenden over de ziektes die in vroeger tijden de soldaten troffen. Het Regiment wielrijders 1940 rijdt op het terrein en in de stad rond, en u ziet hoe het X-e bataljon KNIL-soldaten soldij uitbetaald kregen. Ook Middeleeuws zwaard vechten, Napoleontisch exerceren en schieten wordt gedemonstreerd. Kinderen kunnen op de foto als VN-militair.

In de avond (tussen 20.00-21.30 uur) geeft het Trompetterkorps der Bereden Wapenen een concert van verschillende militair (geïnspireerde) muziekstukken. Het spektakelstuk is de Ouverture 1812 van Tsjaikowsky, die wordt opgeluisterd door een entourage van Napoleontische soldaten, kanonschoten en een kleurrijke lichtshow.

Het Legermuseum is in 1913 opgericht door generaal F.A. Hoefer, die door een val van zijn paard dusdanig gewond raakte dat hij de actieve dienst moest verlaten. Vanwege zijn interesse in het culturele erfgoed opende hij in Kasteel Doorwerth nabij Arnhem een museum met zijn verzameling artilleriematerieel. Onder zijn bewind werden de verzameling en de activiteiten van het museum flink uitgebreid. Omdat het kasteel te klein werd, opende het museum na de Tweede Wereldoorlog zijn deuren in het Pesthuis in Leiden. De Studiecollectie Militair Materieel was toen in het Armamentarium in Delft gehuisvest. In de jaren tachtig werd het Legermuseum samengevoegd met deze collectie in Delft, waar het in 1989 door Koningin Beatrix officieel werd geopend. Negentig jaar na de oprichting is het uitgegroeid tot een volwaardig militair-historisch museum met een unieke collectie en aanbod voor een breed publiek.

Zie voor actuele informatie www.legermuseum.nl
foto: de collectie van het legermuseum (legermuseum) 13-08-2003