Gemeente Den Haag

augustus 2003
Royal Firework Music Bij Fontein Kurhaus

Op zaterdagavond 16 augustus as. voorafgaand aan het grote slotvuurwerk van het Internationaal Vuurwerkfestival speelt de Koninklijke Militaire Kapel van 20.45 uur tot 21.45 uur bij de fontein op het voorplein van het Kurhaus in Scheveningen. Heel toepasselijk wordt een gedeelte uit de Royal Firework Music van Georg Friedrich Händel ten gehore gebracht. Händel schreef deze muziek naar aan-leiding van de Vrede van Aken in 1748, die een einde maakte aan de Oostenrijkse Sucessieoorlog en voor Engeland gelukkig afliep. De muziek werd voor het eerst gespeeld bij een groot vreugde-vuurwerk in Green Park in Londen.
Met de uitvoering in Scheveningen van deze feestelijke vredesmuziek wordt ook de positie van Den Haag als internationale stad van vrede en veiligheid onderstreept.

Op het programma staan verder onder meer de mars Stars and Stripes van John Philip Sousa, Variations on I Got Rhythm van George Gershwin en de Rituele Vuurdans uit El Sombrero de tres Picos van De Falla. Traditioneel wordt het concert afgesloten met de bekende Grenadiersmars "Turf in je Ransel".

De Koninklijke Militaire Kapel is het stafmuziekkorps van het Garderegiment Grenadiers en Jagers, dat als koninklijk regiment dient "Onder het Oog des Konings".en een duidelijke relatie met de Hofstad heeft. Tegenwoordig maakt het regiment deel uit van de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en vervult onder andere vredestaken in Afghanistan..

De Koninklijke Militaire Kapel is gelegerd in de Haagse Frederikkazerne en bestaat uit 40 beroepsmusici, die allen een conservatoriumdiploma op zak hebben. De kapel, die in 1829 door Koning Willem I in de Koninklijke Residentie `s-Gravenhage werd opgericht, is altijd nauw met Den Haag verbonden geweest. Volgend jaar bestaat de Koninklijke Militaire Kapel 175 jaar.