Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Demonstratie zaterdag 16 augustus

Op zaterdag 16 augustus vindt een demonstratie plaats naar aanleiding van de recente gebeurtenissen op het Mercatorplein. De demonstratie begint om 15.00 uur op het Mercatorplein en gaat via de Hoofdweg, Postjesweg, Witte de Witstraat en Jan Evertsenstraat weer terug naar het Mercatorplein, waar de demonstratie om 18.00 uur eindigt. De gemeente, de politie en de organisator doen er alles aan om overlast zoveel mogelijk te beperken. Houdt u er desondanks rekening mee dat het openbaar vervoer enige vertraging zou kunnen oplopen.
---

Ingezonden brief Parool

Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren stelt dat de Paroolkop 'Agent schiet Marokkaan neer' hoort te zijn: 'Agent schiet messenzwaaier neer'. Want het gaat niet om de nationaliteit, het gaat om het gedrag; met messen zwaaien is verboden en levensgevaarlijk. Hij roept op tot Baarsjesbreed meeleven met de rouwende familie.

Amsterdam, 12 augustus 2003

Geachte redactie,

Achter de ellende van het dodelijke schietincident op het Mercatorplein zie ik iets hoopvols.

Het hoopvolle is dat onze buurt de avond daarna heeft laten zien dat de Marokkaanse Amsterdammers in hun rouw niet alleen staan. Zij kregen tijdens de herdenking gezelschap van veel Amsterdammers - van welke oorspronkelijke herkomst dan ook die meeleven met de familie van de overleden man. Als stadsdeelvoorzitter die 35.000 Baarsjesbewoners uit meer dan honderd landen vertegenwoordigt, wil ik graag hulde brengen aan deze Amsterdammers. Ook de dagen na de herdenking zien stadsdeelwethouder Mirjam Smeels en ik op het Mercatorplein voortdurend waardige uitingen van rouw door diverse bewoners en bezoekers.

Zo'n veelkleurige gezamenlijke herdenking als op het Mercatorplein past bij de lijn die wij in het stadsdeel consequent volgen: wij richten ons op wat mensen met elkaar verbindt, niet op wat hen scheidt. Graag doe ik een oproep aan alle bewoners om die houding voort te zetten. Wij moeten ons niet laten verleiden tot polarisatie. Dat helpt niet. Met ons allen doen wij juist al jaren veel moeite om met elkaar samen te leven - als veelkleurige
stadsdeelvertegenwoordigers en als veelkleurige buren. Dat helpt.

Henk van Waveren,

Stadsdeelvoorzitter De Baarsjes

---

© Stadsdeel De Baarsjes - 15/08/2003