Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs

Tlburg, Zaterdag 16 Augustus 2003

Behulpzame reiziger in de bloemetjes gezet

Behulpzame reiziger in de bloemetjes gezet

Op woensdag 30 juli heeft het HB van de VVMC een bezoek gebracht aan de reiziger Henrie Berends. Deze reiziger heeft op 22 juli jl. hulp geboden aan een conducteur die belaagd werd op station Apeldoorn. Het HB heeft Henrie de volgende brief overhandigd:

Geachte heer Berends,

De vakvereniging VVMC is u bijzonder erkentelijk voor uw inspanningen tijdens het incident in de trein op 22 juli te Apeldoorn.

De VVMC maakt zich als vakbond sterk voor veilig openbaar vervoer voor personeel en reizigers, en u heeft door uw inspanningen één van onze collegas bijgestaan bij een bijzonder vervelend agressief incident, met een groot risico voor uw eigen veiligheid. Namens onze achterban van bijna 4000 machinisten en conducteurs bedanken wij u daar hartelijk voor.

Wij hopen u onze erkentelijkheid duidelijk te maken met de kleine bijgevoegde attentie.

Met hartelijke groeten,

Het hoofdbestuur van de VVMC

Ook de ondernemingsraad van NS Reizigers heeft haar dank aan Henrie uitgedrukt met een attentie. Albert Scmhalgemeyer, secretaris van de ondernemingsraad, benadrukte de absurde situatie dat het nu al zover is gekomen dat personeel op een trein afhankelijk is van moedige reizigers om zich tegen agressievelingen te kunnen verdedigen. Het feit dat dit incident zich voordeed op een relatief klein en rustig station noemde hij ronduit alarmerend.

De dader is ontkomen. Henrie vond het de normaalste zaak van de wereld om voor deze conducteur in de bres te springen. Hij vond het wel ten hemel schreiend dat het hele incident een kaartje van 2,60 als oorzaak had.

Wij voelen ons als vakbond door dit incident gesterkt in ons streven om ervoor te zorgen dat zowel reizigers als personeel veilig gebruik kunnen maken van stations en treinen. Papieren tijgers in de vorm van convenants bieden hierbij onvoldoende soelaas. Beloftes van directeuren van vervoersbedrijven helpen niet op het moment dat conducteurs in elkaar geslagen worden en daders moeiteloos ontkomen.

Wij blijven bij onze eis aan de politiek en directies een pro-actief beleid te voeren ten aanzien van agressievelingen en raddraaiers op het spoor. Achteruit leunen en alleen achteraf de meest onontkoombare en goedkoopste maatregelen nemen worden door ons niet geaccepteerd. We spreken de vervoersbedrijven en de politiek dan ook op alle niveaus aan voor eens en voor altijd een punt te zetten achter dit lakse beleid.