Korps: Friesland, plaats: Fryslân 16-08-2003
Politieberichten van 15/8 13.00 uur t/m 16/8 13.00 uur

Leeuwarden: auto-inbreker in hechtenis
De 39-jarige auto-inbreker die woensdagmiddag werd aangehouden op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden (zie politieberichten van 14 augustus jl) zit nog steeds vast. Daar het een veelpleger betreft is de man door justitie in voorlopige hechtenis gesteld. Hij heeft inmiddels al enkele auto-inbraken bekend. Ook heeft hij bekend diefstallen uit fietstassen in de omgeving van het Zaailand in Leeuwarden te hebben gepleegd. Helaas zijn van deze feiten geen aangiften gedaan. Dit bemoeilijkt het onderzoek. De politie roept slachtoffers van diefstallen, in het bijzonder nu van auto-inbraken en diefstallen uit fietstassen, zich alsnog te melden, zodat de verdachte ook voor deze zaken vervolgd kan worden. De verdachte is een bekende van de politie. hij pleegde de diefstallen vermoedelijk om zijn drugsverslaving te bekostigen.

Leeuwarden: Cambuur - Heerenveen: verdachte aangehouden na dreigende sms
Donderdagmiddag 14 augustus is een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij een sms met dreigende taal had verstuurd naar een official van SC Heerenveen. De man had op teletekst een telefoonnummer gezien van SC Heerenveen en had als grap daar een dreigend sms-bericht naar toe gestuurd. Aangifte is gedaan door de official van SC Heerenveen. Deze zaak wordt meegenomen in het onderzoek naar aanleiding van de ongeregeldheden die plaatsvonden voorafgaand aan de oefenwedstrijd Cambuur - Heerenveen van 8 augustus. Zowel de politie Midden Fryslân als de Koninklijke Marechaussee hebben de ongeregeldheden van 8 augustus in onderzoek.

Frieschepalen: inbraak woning
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een woning aan de Lytse Leane. Men kwam binnen door een uitzetijzer van een raam in de garage los te schroeven. Er is snoep, frisdrank en een fiets gestolen. De bewoner, een 40-jarige man, deed aangifte.

Leeuwarden: doorrijden na aanrijding
Zaterdag omstreeks 04.00 uur vond een aanrijding plaats op de Stinzenflora tusen een bromfiets en twee geparkeerde autos. Een buurtbewoonster, tevens eigenaar van een van deze autos, werd wakker van de klap. Ze zag nog juist dat een groep jongeren een bromfiets probeerde aan te duwen en waarschuwde later de politie. Ter plaatse werd door de politie geen personen meer aangetroffen. Wel was er flinke schade aan de auto van de meldster en een andere geparkeerde auto. Er lagen diverse afgebroken bromfietsonderdelen op straat. Op de plaats van de aanrijding werd ook een forse hoeveelheid bloed aangetroffen. Met deze wetenschap werd een onderzoek ingesteld in de richting van het ziekenhuis MCL-zuid. Daar werd een 19-jarige jongeman uit Leeuwarden aangetroffen met flink letsel aan zijn bot en pezen van de handen. Hij verklaarde aanvankelijk te zijn gevallen met de fiets in een ander gedeelte van Leeuwarden. Op de door deze persoon aangewezen plaats was geen spoor van een valpartij met verwondingen. Geconfronteerd met deze bevindingen en de sporen op de plek van de doorrijden na aanrijding bekende de verdachte uiteindelijk de bestuurder van de bromfiets te zijn geweest. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal terzake het doorrijden na aanrijding is de jongeman weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: autokrakers aangehouden
Zaterdag omstreeks 03.30 uur zijn op een parkeerterrein aan de Menningastraat twee mannen aangehouden op verdenking van inbraak in een auto. Een getuige zag dat één van de twee een ruit van het portier van een personenauto insloeg. Ter plaatse werd door de politie een tweetal aangetroffen dat zich achter een auto had verstopt. Bij het zien van de politie wilden ze wegrennen. Ze konden echter ter plaatse aangehouden worden. Het ging om een 18- en een 17-jarige inwoner van Leeuwarden. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Sneek: taxichauffeur overvallen
Zaterdag omstreeks 03.20 uur is op de Frieswijkstraat een 35-jarige taxichauffeur uit Lemmer overvallen. De man zou na een taxirit geld wisselen voor zijn klant. In plaats van geld pakte deze klant een voorwerp dat op een vuurwapen leek en zette dit tegen het hoofd van de chauffeur. Hij vroeg om het geld van de taxichauffeur. Met het overhandigde geld stapte de klant uit en vertrok lopend. Hij is niet meer terug gev onden. De politie stelt momenteel een onderzoek in.

Sneek: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 18.40 uur vond op de Stadsrondweg-oost tussen de minirotonde Pasveer en minirotonde richting Sneekermeer een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 78-jarige man uit Grou remde krachtig af voor overstekende eenden. De achter hem rijdende bestuurder, een 39-jarige man uit Sneek, zag dit te laat. Een kop-staart botsing was het gevolg. De passagier van de voorste auto, een 66-jarige vrouw uit Grou, had nekklachten en is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Ze kon na behandeling weer naar huis.

Balk: inbraak sportcomplex
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een sportcomplex aan de Harmen Gorterstraat. Men kwam binnen via een bovenlicht. Binnen werden diverse deur open gebroken. Getracht werd de sigarettenautomaat open te breken. Voor zover bekend wordt er niets vermist. Een 55-jarige vrouw uit Balk deed aangifte.

Kimswerd: inbraak woning
Vrijdag is tijdens afwezigheid van de bewoner ingebroken in een woning aan de Driehoek. De voordeur was geforceerd en de woning was doorzocht., Het is nog niet bekend wat van de 25-jarige bewoners is gestolen.

Goutum: diefstal speedboot
In de nacht van donderdag op vrijdag is vanaf It Blauwe Slot een speedboot gestolen. Het betrof een grijze boot met gele streep van het merk Valiant Vanguard R400, registratienummer 74-71-YB en een 25 pk Mercury buitenboordmotor. De boot lag vast met een kabelslot. De 39-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Menaldum: inbraak woning
Vrijdag is overdag ingebroken in een woning aan de Ryksstrjitwei. Men kwam binnen door een ruitje in te tikken. De gehele woning werd doorzocht. Een telefoon, videospeler, fototoestel en babyfoon werden gestolen. De 38-jarige bewoner deed aangifte.

Bolsward: dief op heterdaad betrapt
Vrijdag omstreeks 18.00 uur is een 24-jarige man uit Utrecht op heterdaad aangehouden na diefstal van geld. De man was omstreeks 17.30 uur een bedrijf aan de Hichtumerweg binnengeslopen. Daar stal hij een portemonnee met geld van een van de werknemers. Hij werd daarbij echter overlopen door een aantal personeelsleden die nog aanwezig waren. De verdachte vluchtte het bedrijf uit, op de hielen gezeten door de personeelsleden. Daarbij liet de verdachte zijn auto, die voor het bedrijf stond, achter. Op het industrieterrein De Klokslag raakte men de verdachte kwijt. Kort daarop kwam en melding van een bewoner van een boerderij. Hij zag de verdachte op een fiets achter de boerderij. Het bleek de fiets van de boer te zijn. Die heeft de verdachte van de fiets gehaald waarna de verdachte het land in was gevlucht in de richting van de Schwartzenbergweg Hichtum. Daar verdween de man in het maïsveld. Een inmiddels ter plaatse gekomen politiehond wist de verdachte op te sporen in het land. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De portemonnee had hij niet meer bij hem. Bij een tweede zoekslag weet de hond ook het gestolen geld, enkele honderden euros, te vinden. Namens het bedrijf deed een 38-jarige man uit Bolsward aangifte.

Menaldum: aanhouding verdovende middelen
Vrijdag omstreeks 22.55 uur is een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op de Berltsumerdyk, omdat hij in het bezit was van verdovende middelen. De verdachte werd routinematig gecontroleerd. Hij bleek zijn personenauto zonder rijbewijs te besturen. Daarbij werd een wikkel met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. Bij onderzoek aan de auto bleek de man er nog 6 te hebben.

Oosterwolde: aanhoudingen na geluidsoverlast
Zaterdag omstreeks 02.00 uur zijn twee mannen aangehouden bij een woning op de Ybenhaer na een uit de hand gelopen geluidsoverlast. In de woning stond de geluidsinstallatie volgens getuige snoeihard. Het leek, volgens de ter plaatse gekomen politiemensen, een discotheek. Bij aankomst bij de woning hing een 33-jarige man uit Oosterwolde (niet de bewoner) uit het raam die direct de politiemensen beledigde en zijn middelvinger opstak. De hoofdbewoner, een 34-jarige man, werd proces-verbaal aangezegd en werd medegedeeld dat de geluidsinstallatie gezien eerdere klachten, in beslag werd genomen. De man weigerde de politie in zijn woning. In afwachting van een machtiging om binnen te treden posteerden zich politiemensen zowel voor als achter de woning, zeer tegen het genoegen van de bewoner. Even later kwam de 33-jarige aan de achterzijde naar buiten. Hem werd medegedeeld dat hij was aangehouden voor belediging. De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding, schopte en sloeg en bedreigde de politiemensen. Hij kon met veel moeite geboeid en afgevoerd worden. De bewoner bemoeide zich met de aanhouding. Ondanks meerdere waarschuwingen staakte hij zijn pogingen om zijn vriend te ontzetten, niet. Hij werd ook aangehouden, maar ook hij verzette zich hevig. Uiteindelijk is het gelukt hem met pepperspray onder controle te krijgen. Na de aanhouding van beide mannen gaf een andere bewoner toestemming om de woning te betreden. Daar werd de complete geluidsinstallatie in beslag genomen. Beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten. Eén van de politiemensen raakte gewond aan zijn knie.

Sneek: mishandeling
Vrijdag omstreeks 11.15 uur is een 15-jarige jongen uit Ede mishandeld op de Pampuskade. Hij had kort daarvoor ruzie gehad met zijn broer en had volgens getuigen zijn broer een klap met een stuk hout gegeven. Toen zijn vader terug kwam van boodschappen doen en zag wat er gebeurd was strafte hij zijn zoon. Hij gaf de 15-jarige enkele klappen. Toen de jongen op de grond viel gaf hij hem volgens getuigen nog een aantal schoppen tegen het lichaam. De jongen bleef van de pijn op de steiger liggen. Door de politie werd een ambulance gewaarschuwd en de jongeman is naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. Het letsel is niet bekend. De vader, een 52-jarige man uit Ede, is aangehouden.

Siegerswoude: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 17.15 uur vond op de Klauwertswei een frontale aanrijding plaats tussen een motorfiets en een personenauto. Een 20-jarige jongeman uit Siegerswoude kwam met zijn auto vanuit de richting Bakkeveen en wilde linksaf slaan een inrit in. Hij stopte en liet een tegenligger voorgaan. Vervolgens trok hij op om af te slaan. Hij had niet gezien dat er nog een iemand, een 28-jarige motorrijder uit Ureterp, aankwam uit tegenovergestelde richting. Een frontale aanrijding was het gevolg. De bestuurder van de auto en zijn passagiere (gegevens onbekend) hadden enkele kleine brandwondje door het uitklappen van de airbags. De motorrijder werd door de aanrijding gelanceerd en kwam ongeveer 20 m verder in de berm tot stilstand. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Joure: mishandeling
Vrijdag omstreeks 13.45 uur is een 21-jarige man uit Joure mishandeld bij een woning aan de Tunkerij. Hij bevond zich in de achtertuin van een vriend en vermaakte zich daar met enkele andere door het schieten met een luchtdrukwapen. Hij kreeg daar echter met één van hen, een 25-jarige man uit Joure, woorden over. Het slachtoffer kreeg daarop een stomp van die ander en werd door hem naar de grond gewerkt. Daar kreeg hij nog een groot aantal klappen en trappen. De derde aanwezige wist de man tot bedaren te brengen, waarna het slachtoffer weg kon gaan. Hij ging naar het bureau en deed aangifte. Even later kwam de 25-jarige voor een andere zaak aan het bureau. Hij werd direct aangehouden. Na verhoor en bekentenis is hij weer in vrijheid gesteld. Hij gaf als reden voor zijn handelingen op dat hij zich had gestoord aan de grote mond van de ander.

Wolvega: winkeldief aangehouden na achtervolging Zaterdag omstreeks 12.40 uur werd in een winkel aan de Van Harenstraat een winkeldief betrapt toen hij vijf paar sokken zonder te betalen mee wilde nemen. Hij werd aangehouden door het winkelpersoneel, maar wist nog voor de komst van de politie weer te ontvluchten. Hij werd achtervolgd door een winkelmedewerker, de 42-jarige aangever uit Wolvega. In de Leeuwerikstraat kon de verdachte, een 20-jarige man uit Burgum, worden aangehouden. De aangever zat toen nog steeds kort achter hem. De man is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Leeuwarden: woninginbreker aangehouden
Zaterdag omstreeks 11.40 uur kon op de Kersenstraat een 47-jarige man uit Leeuwarden aangehouden worden op verdenking van een woninginbraak. Volgens getuigen had hij kort daarvoor ingebroken in een woning aan de Pieter Stuyvesantweg. Bij zijn aanhouding had de verdachte de buit, sieraden en klein geld, nog in zijn zak. De bewoonster, een 21-jarige vrouw, deed aangifte. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
In de avond of nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een bedrijf aan de Neptunusweg. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. Uit een bureau en een geldkistje werd een bedrag van enkele honderden euros weggenomen. Namens het bedrijf deed een 37-jarige man uit Blije aangifte.

Earnewald: inbraak horecabedrijf
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een horecabedrijf aan de Koaidyk. Men kwam binnen door een ruitje te verwijderen. Er werden ongeveer 40 flessen drank ontvreemd. Ook werd een koffieautomaat vernield. Ook werd vlees en vis uit de koelcel gehaald. Namens het bedrijf deed een 48-jarige man uit Oudega aangifte.

Alcohol in het verkeer
Achtereenvolgens tijd en plaats van controle, personalia verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden:

Vrijdag 23.50 uur, Lijsterstraat Wolvega, 26-jarige man uit Wolvega, 435 ug/l, 4 uren;

Zaterdag 01.05 uur, Weibuorren Ureterp, 23-jarige man uit Bakkeveen, 280 ug/l, 1 uur;

Zaterdag 01.30 uur, Grindweg Wolvega, 40-jarige bestuurder van een bestelauto uit De Blesse, 630 ug/l, 7 uren, rijbewijs ingevorderd;

Zaterdag 01.50 uur, Oenemadyk Wijtgaard, 40-jarige vrouw uit Leeuwarden, 315 ug/l, 2 uren;

Zaterdag 03.15 uur, Hollandiastraat Scharsterbrug, 21-jarige man uit Terwispel, 490 ug/l, 5 uren;

Zaterdag 03.35 uur, Midlumerlaan Harlingen, 26-jarige man uit Harlingfen, 430 ug/l, 4 uren;

Zaterdag 03.55 uur, Stellingenweg Oldeberkoop, 18-jarige man uit Renkum, 240 ug/l, 1 uur, gaf tevens valse naam op;

Zaterdag 04.20 uur, Noorderdwarsstraat Drachten, 25-jarige man uit Tilburg, 255 ug/l, 1 uur;

Zaterdag 05.50 uur, Douwelaan Oentsjerk, 17-jarige bromfietser uit Oentsjerk, 680 ug/l, 8 uren.

Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen alle bestuurders proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed.

Bureau Communicatie: 058 880 8272