Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


27/08/03 Streekbezoek Koningin aan Noord Oost Friesland

Hare Majesteit de Koningin brengt woensdag 27 augustus 2003 een streekbezoek brengen aan Noord Oost Friesland. Zij bezoekt achtereenvolgens Kootstertille (gemeente Achtkarspelen, Zwaagwesteinde (ge-meente Dantumadeel), Veenklooster en Westergeest (gemeente Kollumerland) en Dokkum (gemeente Dongeradeel). Deze gemeenten werken nauw samen op verschillende beleidsterreinen. De thema's die tijdens het bezoek van de Koningin centraal staan, zijn de aanpak van onderwijsachterstanden bij kinderen in het basisonderwijs, het jeugd- en jongerenbeleid, landbouw, landschapsbeheer en recreatie en het ver-sterken van de economie in de regio.

De Koningin wordt 's ochtends bij het Dorpshuis Tillehûs in Kootstertille verwelkomd door de Commis-saris van de Koningin in Friesland, de heer drs. E.H.T.M. Nijpels. Na een korte introductie over het pro-gramma bezoekt de Koningin de openbare basisschool De Balkwar, waar zij geïnformeerd wordt over speciale methoden om de leerachterstand bij de kinderen terug te dringen.

In het centraal activiteitencentrum It Badhûs in Zwaagwesteinde heeft de Koningin een gesprek met be-stuurders, welzijnswerkers en jongeren over de specifieke aanpak van problemen met jeugd- en jongeren in de gemeente Dantumadeel.

Na een lunch in Fogelsanghstate, vervolgt de Koningin haar bezoek in Westergeest bij het educatief- en voorlichtingscentrum voor de melkveehouderij Hammerslag. Hier vindt een rondetafelgesprek plaats over landbouw, landschapsbeheer en recreatie in Noord Oost Friesland.

Tot slot reist de Koningin naar Dokkum. Hier brengt zij een bezoek aan het bedrijf Hiatus, waar met een aantal ondernemers uit de regio gesproken wordt over de aanpak van de economische ontwikkeling. Aansluitend is er een slotbijeenkomst in het Stadhuis van Dokkum.