Socialistische Partij

Wet Water en Brood niet alleen ramp voor bijstandsgerechtigden

26-08-2003 * De Wet Water en Brood, zo noemde Jan de Wit vanmiddag bij het debat in de Tweede Kamer de Wet Werk en Bijstand die door Kabinet B-2 wordt voorgesteld. Namens de SP-fractie riep hij staatssecretaris Rutte op af te zien van dit wetsontwerp, dat overhaast door het parlement wordt gejaagd omdat Rutte de wet per 1 januari a.s. wil laten ingaan.

Als het aan de regering ligt, moeten alleenstaande moeders met peuters en kleuters verplicht solliciteren, net als mensen van 57,5 tot 65 jaar. En dat terwijl het aantal banen terugloopt en het aantal jonge werkzoekenden toeneemt. Dit zijn maar twee van de vele asociale voorstellen waar niet alleen de bijstandsgerechtigden de nadelen van ondervinden. De voordelen zijn volgens de SP steeds verwaarloosbaar.

De SP stelde dinsdag in de Kamer acht verbeteringen voor: * Verhoging van de bijstandsnorm met 5% * Eén landelijke norm zodat verschillen tussen gemeenten en willekeur wordt voorkomen * Handhaving van de categoriale bijstand zoals de witgoedregeling * De langdurigheidstoeslag na 1, niet na 5, jaar op het minimum * Terugkeer van de vrijlatingsregeling voor mensen die wat bij verdienen * Afschaffing van de sollicitatieplicht voor mensen van 57,5 jaar en ouder * Het asociale plan om alleenstaande ouders met kinderen onder de 5 te verplichten te gaan werken moet van tafel * Redding van de gesubsidieerde banen

De meeste andere partijen hadden ook een groot aantal wijzigingsvoorstellen. Regeringspartijen CDA en VVD staan zelfs recht tegenover elkaar als het gaat over de vraag of alleenstaande ouders met kinderen tot 5 jaar verplicht moeten solliciteren.

Morgen reageert staatssecretaris Rutte op de gedane voorstellen. Donderdag wordt het debat afgerond. Het debat is donderdag vanaf 13:00 uur weer live te volgen via www.tweedekamer.nl