Provincie Friesland
PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 26 augustus 2003

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 19 augustus 2003 vastgesteld.

Besluitenlijst beschikbaar

Uitvoering voorstellen Fries Jeugd Parlement.
De besluiten die het Fries Jeugdparlement (FJP) op 7 maart heeft genomen zijn door het College van Gedeputeerde Staten gehonoreerd met een totaalbedrag van E 13.470. De besluiten staan ter inzage op de provinciale website: www.fryslan.nl

Subsidieregeling Frysk Erfskip groot succes bij restauratieprojecten van 37 kerken
Negen Friese (monumentale) kerken en twee kerkorgels in Dokkum en Sandfirden kunnen dankzij provinciale subsidie de komende tijd worden gerestaureerd. Gedeputeerde Staten hebben dinsdag 26 augustus besloten om volgens het tijdelijk verdeelplan restauratie-impuls Frysk Erfskip E 908.000 te investeren in het behoud van een aantal kerkgebouwen.

Persbericht beschikbaar

Milieu-effectrapportage Noordelijke Geluidswal Drachtstervaartproject.
Het college heeft de richtlijnen vastgesteld voor de milieu-effectrapportage (MER) die nodig is voor de realisatie van een geluidswal bij het Drachtservaartproject. De gemeente Smallingerland wil deze geluidswal aanleggen om een toekomstige woonwijk te beschermen tegen geluidsoverlast van industrieterrein De Haven. De geluidswal wordt onder andere opgebouwd uit baggerspecie die vrijkomt uit de Drachtstervaart en stortmateriaal uit de af te graven voormalige stortplaats. De provincie is bevoegd gezag voor de vergunningverlening op basis van de Wet Milieubeheer. Een eerder door de provincie afgegeven vergunning voor dit werk is in oktober 2002 door de Raad van State vernietigd omdat er geen milieu-effectrapportage aan ten grondslag lag. Belangrijkste reden hiervoor was dat niet uit te sluiten is dat het stortmateriaal gevaarlijke afvalstoffen bevat. Blijkt dat het geval te zijn, dan is een MER verplicht. Aan de nu door het college vastgestelde richtlijnen ligt een startnotitie als basis ten grondslag waarop verschillende organisaties hebben gereageerd. Deze inspraakreacties komen voor een belangrijk deel terug in de richtlijnen.
Stuk beschikbaar

Subsidieverzoek innovatieproject vraaggestuurde zorg.
Thuiszorg Zuidwest Friesland en Woonzorggroep De Frissel in Sneek ontvangen een subsidie van E 120.000,- van de provincie Fryslân. De beide instellingen willen een project beginnen waarmee cliënten zoveel mogelijk 'vraaggericht' geholpen worden.

Persbericht beschikbaar

Provincie ligt op koers
In het kader van het samenwerkingsverband De Blauwe Diamant (Gemeente Leeuwarden, de provincie en de betrokken waterschappen) is de financiering rond voor 2003. Onderdeel van de Blauwe Diamant is het verbeteren van de kwaliteit van het water van de binnenstadsgrachten van Leeuwarden. Dit wordt gefinancierd vanuit Water City International. Voor watertechnologie waren nog aanvullende financieringen nodig. Ook dat is rond. De provincie heeft inmiddels een stevige positie in projecten in het kader van Europese samenwerkingsverbanden (Interreg). Om ook de ruimte voor nieuwe initiatieven te waarborgen komt hier extra geld voor beschikbaar.

Actualisering gedoogbeleid Fryslân.
Het college gaat het gedoogbeleid actualiseren en organisatiebreed op te zetten. In februari nam zij daarvoor het besluit, deze week heeft zij de werkwijze en projectopzet goedgekeurd. Nieuw in het toekomstige gedoogbeleid is dat het niet alleen geldt voor activiteiten op het terrein van de Wet Milieubeheer, zoals in huidig beleid van 1996. Ook de gedoogsituaties bij de uitvoering van andere verordeningen en wetten wordt nu in kaart gebracht. Bijvoorbeeld de mogelijke gedoogsituaties waar teams als Ruimtelijke Plannen, Bodem of Vaarwegen en Wegen in de praktijk mee te maken krijgen. In de opmaat naar het nieuwe beleid worden - naast een literatuurstudie - mogelijke gedoogsituaties geïnventariseerd aan de hand van de verordening en wetten en praktijksituaties. Uiteindelijk ligt er dan een gedoognotitie inclusief een stappenplan en handreiking voor het omgaan met gedoogsituaties. Eind dit jaar wil GS het gedoogbeleid voor besluit aan Provinciale Staten aanbieden.

---- --