REUMAPATIENTENBOND/CCUVN

Steeds meer patienten wordt behandeling onthouden

Reumapatiëntenbond en Crohn Vereniging luiden noodklok

Steeds meer patiënten wordt behandeling onthouden

Vandaag hebben de Reumapatiëntenbond en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland per brief aan minister Hoogervorst gevraagd om ervoor te zorgen dat patiënten de behandeling krijgen waar zij recht op hebben. De beide patiëntenverenigingen hebben de handen ineengeslagen, omdat een toenemend aantal patiënten niet de behandeling krijgt waar ze wettelijk recht op heeft. Voor patiënten met een ernstige vorm van reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn en de ziekte van Bechterew kan infliximab, een anti-TNF-therapie, voorgeschreven worden. Deze behandeling wordt in het ziekenhuis gegeven. De financiering van deze behandeling is in toenemende mate een probleem, waardoor steeds meer patiënten de behandeling wordt onthouden.

In juni hebben we aan de minister gevraagd om een structurele oplossing voor dit probleem op te nemen in de Zorgnota 2004, zodat er voor behandelaren en patiënten geen belemmering ontstaat voor de behandeling met anti-TNF-therapie, zegt Hanneke Gevers, directeur van de Reumapatiëntenbond. Zijn reactie is erg verontrustend. Er wordt met geen enkel woord gesproken over patiënten, terwijl wij juist hebben gevraagd om het recht van de patiënt niet uit het oog te verliezen. Volgens de minister zijn er op korte termijn geen beleidsaanpassingen te verwachten op het gebied van dure geneesmiddelen in ziekenhuizen. Het recht van de patiënt is blijkbaar ondergeschikt aan het budgetsysteem en dat vinden wij onacceptabel.

Wilma Voorsluijs, voorzitter van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland: Patiënten die in aanmerking komen voor anti-TNF-therapie zijn uitbehandeld met reguliere medicijnen. Voor hen bestaat geen alternatief en is de therapie het laatste redmiddel. We begrijpen dat er financiële overwegingen moeten worden gemaakt, maar de minister beseft blijkbaar niet dat de kosten van een onbehandelde patiënt veel hoger liggen dan de behandelkosten. Denk maar aan ziekenhuisopnames, kostbare operaties en WAO. Dat elke patiënt 100% wettelijke aanspraak heeft op geneesmiddelen in ziekenhuizen lijkt ook te worden vergeten door de overheid.

De minister moet er volgens de patiëntenverenigingen voor zorgen dat iedere patiënt, die volgens zijn of haar arts in aanmerking komt voor anti-TNF-therapie, deze behandeling krijgt.

Anti-TNF-therapie
Anti-TNF-therapie neutraliseert de activiteit van tumor necrosis factor alfa (TNF), een belangrijke stof bij het ontstaan van ontstekingen. Deze stof maakt deel uit van het gezonde, natuurlijke afweersysteem en van ontstekingsreacties bij infecties, maar is bij bepaalde patiënten in te hoge mate aanwezig. Het medicijn vermindert chronische ontstekingen bij immuunziekten zoals de ziekte van Bechterew, reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn door het teveel aan TNF te neutraliseren.

Voor patiënten die niet voldoende op andere geneesmiddelen (pijnstillers en ontstekingsremmers) reageren, wordt anti-TNF-therapie gebruikt om de symptomen van de ziekte te verminderen en het lichamelijk functioneren te verbeteren (kwaliteit van leven). Zo kunnen patiënten bijvoorbeeld weer fietsen, werken en actief deelnemen aan het dagelijks leven. Uit onderzoek blijkt dat 70 - 90% van de patiënten veel beter reageert op een behandeling met anti-TNF-therapie dan op een behandeling met de gebruikelijke middelen.

Reumatoïde artritis (RA)
Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma. De ziekte kenmerkt zich door chronische ontstekingen van meerdere gewrichten, zoals de handen, polsen, knieën en ellebogen. Ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking heeft RA. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan op alle leeftijden beginnen. De voornaamste klachten zijn pijn en stijfheid, meestal in de kleine gewrichten van handen en voeten, maar vaak ook in andere gewrichten. Andere regelmatig voorkomende klachten zijn vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunnen oogafwijkingen voorkomen en hartafwijkingen, die echter zelden klachten geven. Bij ernstige vormen van RA kunnen problemen met de longen (pleuritis en interstitiele fibrose) en bloedvaten ontstaan. Ook kan het voorkomen dat een patiënt zich grieperig en moe voelt. RA heeft een grillig verloop. De periodes waarin de ziekte actief is en rustig, wisselen elkaar af. Gewrichtsontstekingen kunnen op den duur een beschadiging van het kraakbeen en van het bot veroorzaken. Zon beschadiging kan leiden tot vergroeiingen en kan niet meer genezen. De ontsteking en de beschadigingen leiden vaak tot bewegingsbeperkingen of invaliditeit.

De ziekte van Bechterew
Spondylitis ankylopoetica is de Latijnse naam voor de ziekte van Bechterew, genoemd naar de arts die het ziektebeeld voor het eerst heeft omschreven. Bij deze aandoening raken de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken. De ontstekingen zijn pijnlijk en er kan stijfheid ontstaan. Op den duur leiden de ontstekingen tot een verstijving van de wervelkolom. Soms doen de ontstekingen zich ook voor in de gewrichten van de borstkas en van de armen of benen, of - in een enkel geval - in de achillespees. De ziekte kan grillig verlopen, met afwisselend actieve en rustige periodes. Twee op de duizend mensen heeft Bechterew. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en begint meestal tussen het 30e en 40e levensjaar.

De ziekte van Crohn
Bij de ziekte van Crohn komen ontstekingen voor in de dunne darm, hoofdzakelijk in het laatste deel daarvan, en/of in de dikke darm. Deze ontstekingen zijn chronisch. Het ziektebeeld openbaart zich vooral op jong volwassen leeftijd maar ook wel op jongere leeftijd. Klachten die het meest voorkomen bij patiënten met de ziekte van Crohn zijn buikpijn, diarree, vermagering, bloedarmoede, groeiachterstand, vermoeidheid, bloedverlies en fistels rond de anus. Soms gaat de ziekte gepaard met pijn in de gewrichten, oog- en huidaandoeningen. Per jaar wordt de diagnose ziekte van Crohn bij ruim 1.000 nieuwe patiënten gesteld.
De ziekte komt gemiddeld iets vaker voor bij vrouwen en wordt meestal op jongere leeftijd al geconstateerd. In totaal zijn er rond de 20.000 mensen in Nederland die lijden aan deze darmziekte. De afgelopen 25 jaar toont een duidelijke stijging van het aantal mensen met de ziekte van Crohn.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanneke Gevers, directeur Reumapatiëntenbond, 033 461 63 64 of 06 53 77 45 60 of Wilma Voorsluijs, voorzitter Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland, 0346 26 42 00 of 06 53 93 14 99.

27 aug 03 09:02