Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 augustus 2003

Vragen van de leden Dijsselbloem, Depla en Van Heemst (alleen PvdA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën
1. Heeft u kennisgenomen van het rapport 'Verkeerd Verbonden', opgesteld door het zogenaamde Van Traa-team in Amsterdam, over de problemen in en rond belwinkels in de grote steden?

2. Deelt u de conclusie dat er geen nieuw beleid nodig is om de overlast en criminaliteit rond belwinkels aan te pakken en dat het volstaat de middelen die er nu al zijn om toezicht uit te oefenen, ook toe te passen? Zo nee, waarom niet en welke aanvullende maatregelen zal het kabinet nemen? Zo ja, waarom zijn de bestaande middelen niet of onvoldoende ingezet?

3. Is de minister van Economische Zaken bereid om de Opta te wijzen op haar toezichthoudende rol op de belwinkels? Wat is het belang van de registratie door de Opta voor het effectief aanpakken van overlast en criminaliteit rond belwinkels? Kan de Opta voor het einde van dit jaar de belwinkels registreren en bij weigering een dwangsom opleggen? Zo nee, waarom niet en wat is uw beleidsreactie hierop?

4. Staat deze dwangsom in verhouding tot de hoogte van het wederrechtelijk behaalde economische voordeel van de belwinkel? Zo nee, op welke wijze kan dit voordeel dan worden afgeroomd?

5. Zijn de minister van Financiën en de minister van Economische zaken bereid om de Nederlandse Bank, en de Economische Controledienst meer toezicht te laten houden op de praktijk van 'hawala', een vorm van illegaal bankieren.

6. Is de staatssecretaris van Financiën bereid om de Belastingdienst c.q. de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst de belwinkels aan extra onderzoek te onderwerpen?

7. Is de minister van Sociale Zaken bereid om de Arbeidsinspectie c.q. de Sociale Inlichtingen en Opsporingdienst invallen te laten doen in belwinkels waarvan vermoedt wordt dat er illegale werknemers werken?

8. Wat is uw reactie op de constatering van het Van Traa-team dat grote bedrijven die het slachtoffer worden van Telecomfraude, niet bereid zijn om aangifte te doen en de schade stilzwijgend verhalen op de consument door het verhogen van tarieven?

---
Tweede Kamer der Staten-Generaal
http://www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.