Ingezonden persbericht


International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 5 augustus 2003


- Vier Hubert Bals Fonds-films in competitie Locarno
- Venetië selecteert nieuwe films Jalili en Dumont

Vier door het Hubert Bals Fonds ondersteunde films zijn geselecteerd voor de competitie van het 56e filmfestival van Locarno dat plaatsvindt van 6 tot en met 16 augustus 2003. LOS GUANTES MÁGICOS (THE MAGIC GLOVES) van Martin Rejtman (Argentinië) en de speelfilmdebuten GORI VATRA (FUSE) van Pjer Zalica (Bosnië-Herzegovina), MALEN'KIE LJUDI (LITTLE MEN) van Nariman Turebayev (Kazachstan) en KHAMOSH PANI (SILENT WATERS) van Sabiha Sumar (Pakistan) gaan allen in wereldpremière. GORI VATRA is tevens een voormalig CineMart project evenals de Vlaamse hit ANY WAY THE WIND BLOWS van Tom Barman die wordt vertoond op het Piazza Grande, de buitenlocatie van het festival van Locarno.

Het 60e filmfestival van Venetië (27 augustus tot en met 7 september 2003) selecteerde drie door het Hubert Bals Fonds ondersteunde films: ABJAD (THE FIRST LETTER) van Abolfazl Jalili (Iran), LAST LIFE IN THE UNIVERSE van Pen-Ek Ratanaruang (Thailand) en ANA Y LOS OTROS (ANA AND THE OTHERS) van Celina Murga (Argentinië). De voor Venetië geselecteerde 29 PALMS van Bruno Dumont, THE TULSE LUPER SUITCASES, PART 3 van Peter Greenaway en ook ABJAD (THE FIRST LETTER) zijn voormalige CineMart-projecten. Alle nieuwe HBF-films zullen tijdens het komende International Film Festival Rotterdam (21 januari - 1 februari 2004) te zien zijn.

In 2002 won de mede door het Hubert Bals Fonds totstandgekomen film TAN DE REPENTE (SUDDENLY) van Diego Lerman (Argentinië) in Locarno het Zilveren Luipaard. De film werd aangekocht door sales agent Flach Pyramide International en binnen enkele uren verkocht aan diverse Europese landen. Het International Film Festival Rotterdam neemt in Locarno deel aan het symposium georganiseerd op 12 augustus 2003 over het toenemende belang van fondsen als het Hubert Bals Fonds van het IFFR, MonteCinemaVerita Foundation (Zwitserland), het Göteborg Film Festival Film Fund (Zweden) en het Fonds Sud Cinéma (Frankrijk). Tijdens het symposium worden de vier Hubert Bals Fonds-films uit de Locarno Competitie als 'case studies' behandeld. IFFR co-directeur Simon Field heeft zitting in de jury van de Videocompetitie van Locarno.

De CineMart is in 1983 opgericht door het International Film Festival Rotterdam. De 21e editie van deze coproductiemarkt vindt plaats van 25 tot en met 29 januari 2004 als onderdeel van het 33e IFFR (21 januari - 1 februari 2004).

Sinds de oprichting vijftien jaar geleden door het International Film Festival Rotterdam, heeft het Hubert Bals Fonds financiële bijdragen verleend aan meer dan vierhonderd speelfilmprojecten van getalenteerde onafhankelijke filmmakers in zuidelijke en ontwikkelingslanden. Internationaal succesvolle films die door het HBF ondersteund werden, zijn onder meer MUNDO GRÚA (CRANE WORLD) van Pablo TRAPERO, 25 WATTS van Juan Pablo REBELLA en Pablo STOLL, JAPÓN van Carlos REYGADAS, DIVINE INTERVENTION van Elia SULEIMAN en UZAK (DISTANT) van Nuri Bilge CEYLAN.

Voor meer informatie over het International Film Festival Rotterdam, het Hubert Bals Fonds en de CineMart, zie www.filmfestivalrotterdam.com.

(einde persbericht)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
IFFR Persvoorlichting, Bert-Jan Zoet
Tel +31.10.890.90.90
Fax +31.10.890.90.91
Email press@filmfestivalrotterdam.com
Festival website: www.filmfestivalrotterdam.com


- - - - - - - - - - - - - - - - - -
International Film Festival Rotterdam
Press Department
Press Officer: Bert-Jan Zoet

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
http://www.filmfestivalrotterdam.com

IFFR 2004: Wed, Jan. 21 - Sun, Febr. 1, 2004


---
Message created at: Tue, 5 Aug 2003 14:43:06 +0200 Message sent by: press@filmfestivalrotterdam.com Message served by: Filmfestivalrotterdam.com, the Netherlands
---