Ingezonden persbericht

WIJNINFO.NL NIEUWS

Persbericht Academie voor Gastronomie

Persbericht Academie voor Gastronomie:

Gastvrouwen en gastheren worden smaakspecialisten

Op woensdag 27 augustus krijgen de geslaagden van de Opleiding Gastronoom/Sommelier hun diploma. Het diploma wordt tegelijkertijd door de horecasector en door de wijnbranche erkend en is daarmee een volwaardig alternatief voor de bekende vinologenopleiding. Voor de eerste keer verwerft een aantal ook de horeca branche kwalificatie Gastronoom/Sommelier. Deze diploma's worden uitgereikt door Ben Rijgersberg, directeur van het branche-orgaan SVH.

Gastronoom/Sommelier
De Opleiding Gastronoom/Sommelier is een intensieve jaaropleiding (één dag in per week) waarin smaak centraal staat. Er worden veel wijnen en gerechten geproefd, vooral ook in combinatie met elkaar. Dat is volgens initiatiefnemer Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie bijzonder belangrijk omdat gastvrouwen en gastheren dan veel beter in staat zijn om een goed advies te geven aan hun gasten in het restaurant. Daarom wordt er ook aandacht besteed aan sociale en communicatieve vaardigheden. "Niet alleen kennis is belangrijk, ook de manier waarop het gebracht wordt", aldus Klosse.

Succesvol initiatief
Peter Klosse, eigenaar van restaurant De Echoput bij Apeldoorn, is met veel van zijn collega's van mening dat het beter moet met het gastheerschap in de Horeca. Het bedienen in de horeca is meer dan het transporteren van borden. Het is een volwaardig vak. Er is behoefte aan een gedegen opleiding voor gastheren en gastvrouwen: de opleiding tot Gastronoom/Sommelier. De reacties zijn lovend, zowel van de studenten als de bedrijven waar ze werkzaam zijn.

Carrière perspectief
Om het opleidingtraject te vervolmaken start in september de vooropleiding 'Aankomend Gastronoom'. Deze wordt gegeven binnen het door de overheid bekostigde onderwijs op de ROC's van Amsterdam, Apeldoorn, Den Bosch en Den Haag. De bestaande niveau 3 opleiding 'zelfstandig werkend gastheer' wordt aangevuld met specifieke gastronomische kennis. De leerlingen slaan dus twee vliegen in een klap en halen in dezelfde tijd drie diploma's. Ze worden bovendien beter voorbereid op de dagelijkse restaurantpraktijk. De nieuwe basisopleiding 'Aankomend Gastronoom' is een ideale springplank voor een succesvolle carrière in de restaurantsector van de Horeca.

Landelijke erkenning
Ben Rijgersberg, directeur van het SVH de overkoepelende organisatie die toezicht houdt op de kwaliteit van horeca examens, ziet de titels 'Gastronoom/Sommelier' en 'Aankomend Gastronoom' als een welkome aanvulling op de bestaande kwalificaties. Hij spreekt van een voortreffelijk initiatief: "deze opleidingen voorzien in een lacune. Het vormt een ideaal bindmiddel tussen theorie en praktijk. Wie deze opleiding heeft gevolgd kan overal terecht. Ik vind het ook een goede zaak dat de Echoput niet zelf de eindexamens afneemt, maar het SVH en de SWEN daarin een belangrijke rol laat spelen. Dat zegt iets over de onafhankelijkheid. Tevens wordt de lat vrij hoog gelegd. Wie wil slagen moet er terdege iets voor doen. Er worden pittige eisen gesteld. En ook dat komt uiteindelijk alleen maar de branche ten goede."

Voor nadere informatie:
Peter Klosse

De Academie voor Gastronomie
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
tel. 055 ­ 5191429
fax 055 ­ 5191409
e-mail: info@academiegastronomie.nl
website: www.academiegastronomie.nl


---
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/