Ingezonden persbericht
WIJNINFO.NL NIEUWS
Persbericht Academie voor Gastronomie
Persbericht Academie voor Gastronomie:
Gastvrouwen en gastheren worden smaakspecialisten
Op woensdag 27 augustus krijgen de geslaagden van de Opleiding
Gastronoom/Sommelier hun diploma. Het diploma wordt tegelijkertijd
door de horecasector en door de wijnbranche erkend en is daarmee een
volwaardig alternatief voor de bekende vinologenopleiding. Voor de
eerste keer verwerft een aantal ook de horeca branche kwalificatie
Gastronoom/Sommelier. Deze diploma's worden uitgereikt door Ben
Rijgersberg, directeur van het branche-orgaan SVH.
Gastronoom/Sommelier
De Opleiding Gastronoom/Sommelier is een intensieve jaaropleiding
(één dag in per week) waarin smaak centraal staat. Er worden veel
wijnen en gerechten geproefd, vooral ook in combinatie met elkaar.
Dat is volgens initiatiefnemer Peter Klosse van de Academie voor
Gastronomie bijzonder belangrijk omdat gastvrouwen en gastheren dan
veel beter in staat zijn om een goed advies te geven aan hun gasten
in het restaurant. Daarom wordt er ook aandacht besteed aan sociale
en communicatieve vaardigheden. "Niet alleen kennis is belangrijk,
ook de manier waarop het gebracht wordt", aldus Klosse.
Succesvol initiatief
Peter Klosse, eigenaar van restaurant De Echoput bij Apeldoorn, is
met veel van zijn collega's van mening dat het beter moet met het
gastheerschap in de Horeca. Het bedienen in de horeca is meer dan het
transporteren van borden. Het is een volwaardig vak. Er is behoefte
aan een gedegen opleiding voor gastheren en gastvrouwen: de opleiding
tot Gastronoom/Sommelier. De reacties zijn lovend, zowel van de
studenten als de bedrijven waar ze werkzaam zijn.
Carrière perspectief
Om het opleidingtraject te vervolmaken start in september de
vooropleiding 'Aankomend Gastronoom'. Deze wordt gegeven binnen het
door de overheid bekostigde onderwijs op de ROC's van Amsterdam,
Apeldoorn, Den Bosch en Den Haag. De bestaande niveau 3 opleiding
'zelfstandig werkend gastheer' wordt aangevuld met specifieke
gastronomische kennis. De leerlingen slaan dus twee vliegen in een
klap en halen in dezelfde tijd drie diploma's. Ze worden bovendien
beter voorbereid op de dagelijkse restaurantpraktijk. De nieuwe
basisopleiding 'Aankomend Gastronoom' is een ideale springplank voor
een succesvolle carrière in de restaurantsector van de Horeca.
Landelijke erkenning
Ben Rijgersberg, directeur van het SVH de overkoepelende organisatie
die toezicht houdt op de kwaliteit van horeca examens, ziet de titels
'Gastronoom/Sommelier' en 'Aankomend Gastronoom' als een welkome
aanvulling op de bestaande kwalificaties. Hij spreekt van een
voortreffelijk initiatief: "deze opleidingen voorzien in een lacune.
Het vormt een ideaal bindmiddel tussen theorie en praktijk. Wie deze
opleiding heeft gevolgd kan overal terecht. Ik vind het ook een goede
zaak dat de Echoput niet zelf de eindexamens afneemt, maar het SVH en
de SWEN daarin een belangrijke rol laat spelen. Dat zegt iets over de
onafhankelijkheid. Tevens wordt de lat vrij hoog gelegd. Wie wil
slagen moet er terdege iets voor doen. Er worden pittige eisen
gesteld. En ook dat komt uiteindelijk alleen maar de branche ten
goede."
Voor nadere informatie:
Peter Klosse
De Academie voor Gastronomie
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
tel. 055 5191429
fax 055 5191409
e-mail: info@academiegastronomie.nl
website: www.academiegastronomie.nl
---
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/