Ingezonden persbericht


Persbericht

Mars op een sterrenwacht in de buurt of vanuit de luie stoel

Wie zelf door een grote sterrenkijker Mars wil bestuderen kan terecht bij een groot aantal van de sterrenwachten in Nederland. De mensen van deze sterrenwachten, vaak amateur sterrenkundigen, zullen belangstellenden graag verwelkomen en uitleg geven bij de sterrenhemel en in het bijzonder Mars.

Mocht de dichtstbijzijnde sterrenwacht toch nog te ver zijn dan kan er ook van Mars genoten worden vanuit huis of tuin. Met een sterrenkijker zijn de details van Mars natuurlijk het beste te zien, maar ook een verrekijker onthult - nu Mars zo dichtbij staat - al heel wat details van onze zusterplaneet. En zelfs met het blote oog is het toch aardig om te zien hoe deze rode bol net boven de zuidelijke horizon staat.

En voor hen die zich afvragen naar welke stukken van Mars ze dan wel staan te kijken is er gratis op het Internet software te downloaden die Mars als het ware vanuit de luie stoel zichtbaar maken op de pc. Het gaat om de software Mars Previewer II. Deze software is te vinden op: http://skyandtelescope.com/resources/software/article_328_1.asp

Hier moet men mp201.zip downloaden en vervolgens unzippen. Vervolgens de file opzoeken op de pc om op setup.exe te klikken om de software ook daadwerkelijk op de pc te installeren.

Als men de Mars Previewer wil gebruiken voor Nederland, moet men niet vergeten de datum in te vullen in de volgorde van dag/ maand/ jaar (bv 22/08/2003). En verder de Nederlandse tijdzone in te vullen achter "Time". In Nederland bevinden wij ons in de tijdzone Greenwich Mean Time + 2, dus moet er in het betreffende vak '2' ingevuld worden.

Als men over de Marsbol gaat met de muisaanwijzer, verschijnt in het vak links van de Marsbol de lengte en breedtegraad van Mars en eventueel ook de geografische naam van dat deel van Mars.

Dus zelfs bij bewolkt weer hier in Nederland is de rode bol van Mars nog steeds heel dichtbij.

Activiteiten van Sterrenwachten in Nederland rond de oppositie van Mars

De met een sterretje (*) aangeduide sterrenwachten zijn lid van de Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten (LSPS).



Ingezonden persbericht