Novem


27-05-2003 - 27-08-2003
Praktijkdag kleinschalige mestvergisting

De praktijkdag kleinschalige mestvergisting werd bijgewoond door circa 40 initiatiefnemers en adviseurs. Onder de initiatiefnemers waren veel agrariërs.
Er werden 4 werksessies gehouden, daarna werd een rondgang gemaakt over Praktijkcentrum De Marke waar alle aspecten van onderzoek en toepassing van duurzame veeteelt werden toegelicht en waar de vergistingsinstallatie van het Praktijkcentrum werd bezichtigd.

Werksessie techniek
Besproken werd wat technisch mogelijk is en welke vergistingssystemen in de handel zijn. Uit Duitse ervaringen kwam naar voren dat daar dual fuel dieselmotoren (10% diesel, 90% biogas) worden toegepast. Omdat deze toepassing in Nederland niet mogelijk is door het NOx plafond dat is vastgelegd in BEES-B werd besproken of het gebruik van een katalysator een oplossing zou kunnen zijn, maar deze blijkt niet goed bestand tegen het agressieve milieu in het biogas (vocht en zwavelwaterstof). Reden om in Nederland pure gasmotoren te gebruiken.

Werksessie vergunningen
Milieuvergunningen, bouwvergunningen, het bestemmingsplan (artikel 19 procedure) en de ontheffingsregeling covergisten weren hier besproken. De initiatiefnemers kregen het volgende advies. Voer bij vergunningverlening voor een mestvergistinginstallatie vooroverleg met de gemeente in twee gedeelten:

* voer in het eerste overleg een gesprek over de vergunningaanvraag: vraag welke gegevens moeten worden aangeleverd (en leg dat vast in een verslag dat naar de gesprekspartner wordt opgestuurd);
* in het tweede overleg moet worden besproken hoe de aanvraag wordt beoordeeld en welke knelpunten er zijn die honorering van de vergunning in de weg kunnen staan.

Tot slot werd de ontheffingsregeling in de wet meststoffen van de Wet Milieubeheer besproken. In de praktijk blijkt deze ontheffing niet goed te zijn geregeld. De werksessieleden concludeerden dat hier een groot knelpunt zit m.b.t. de realisatie van vergistinginstallaties in Nederland.

Werksessie financiering
De financiering van een bio-energie project werd besproken aan de hand van het voorbeeld van een vergistingsinstallatie in Zuidveld (Drenthe). Een belangrijk punt hierbij is dat meerjarige contracten voor toelevering van biomassa en voor levering en afzet van elektriciteit en restproducten zijn afgesloten.

Andere punten die aan de orde kwamen waren: MEP en de onderhandelingen met energiebedrijven over de prijs voor de aan het net geleverde elektriciteit.

Werksessie mineralen en digestaat
De punten die werden besproken waren:

* stikstof in de mest en de benutting daarvan

* mestscheiding

* onkruidzaden en dierziekten

* marktwaarde van de vergiste mest

Neem voor meer informatie over deze dag contact op met Novem, tel. 030 239 774 of
E-mail: p.meijer@novem.nl
aanmeldenPraktijkdag kleinschalige mestvergisting