Ingezonden persbericht


Netwerk Notarissen overschrijdt grens 100 vestigingen

Snelgroeiende samenwerking notarissen gedijt bij marktwerking

Baarn, 27 augustus 2003

De marktwerking die de politiek met invoering van de Notariswet 1999 beoogde heeft succes. Dat bewijst Netwerk Notarissen, het samenwerkingsverband van zelfstandige notariskantoren, dat deze zomer de grens van 100 vestigingen heeft gepasseerd. De 100e vestiging is notariskantoor Smith Bentum Amson in Amstelveen. De groei zet zich door; de 114e vestiging is begroet. Netwerk Notarissen - medio 2000 gestart met zo'n 70 vestigingen - is daarmee een van de snelst groeiende commerciële samenwerkingsverbanden in Nederland over de afgelopen drie jaar.

Volgens Max Amson en Frederik Bentum, de twee notarissen van de honderdste vestiging, leidde de introductie van marktwerking in het notariaat tot de noodzaak van kostprijsbeheersing en een efficiënter arbeidsproces: "Wij moesten daarvoor maatregelen treffen en meer bezig zijn met het runnen van onze organisatie. Er bleef minder tijd over voor de juridische kant van ons werk, het belangrijkste onderdeel. Netwerk Notarissen organiseert niet alleen de kwaliteitsverbetering van onze juridische core business, maar ondersteunt kantoren ook in de efficiencyslag die gemaakt moet worden. Wij willen met onze aansluiting bereiken dat wij nog meer kwaliteit kunnen bieden en daarmee de continuïteit van ons kantoor kunnen verbeteren."

De samenwerking binnen Netwerk Notarissen is primair gericht op de vakinhoud. De kantoren hebben de beschikking over een centraal opgezet en actueel gehouden bestand van basismodellen voor akten op alle notariële rechtsgebieden. Met een helder taalgebruik en daarmee leesbaar voor de klant. Juristen van alle kantoren dragen hun steentje bij aan de totstandkoming van de modelakten. Om de kennis van de deelnemers bij te houden en te verbeteren organiseert Netwerk Notarissen voor aangesloten notariskantoren meer dan 100 cursussen per jaar.

De organisatie beschikt over een centraal automatiseringssysteem waar kantoren aan kunnen meedoen. Hiermee en met gezamenlijke inkoop worden op kantoorniveau kosten bespaard. De omzet van kantoren wordt gestimuleerd met ontwikkelde diensten zoals een veilingbureau en de echtscheidingsnotaris. Klanten krijgen de mogelijkheid om periodiek op de hoogte te worden gehouden van relevante informatie (elektronische nieuwsbrief) en om hun juridische regelingen periodiek te laten hertoetsen (service certificaat). Het samenwerkingsverband garandeert dienstverlening dicht bij de klant; de vestigingen bevinden zich regionaal in en rond grote steden en verspreid over de provincies. Daarmee bereikt Netwerk Notarissen wat de Notariswet beoogt: een doeltreffende bedrijfsvoering, betere kwaliteit van dienstverlening, continuïteit van kantoren, toegankelijkheid van kantoren (in de buurt) en differentiatie in tarieven.

Vanuit vestigingen over heel Nederland bedienen inmiddels ruim 400 notarissen en kandidaat-notarissen en 1100 medewerkers een brede markt van particuliere en zakelijke klanten. Netwerk Notarissen heeft de ambitie om de komende 5 jaar door te groeien naar ongeveer 180 vestigingen.

Iedereen kan via www.netwerknotarissen.nl een gratis abonnement op de elektronische nieuwsbrief nemen. Daarmee wordt men op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen.

Wilt u weten waar de kantoren van Netwerk Notarissen zijn, surf dan naar www.netwerknotarissen.nl/mijnnotaris.