UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Geodelft


Unie van Waterschappen ontkent waarschuwing GeoDelft

De Unie van Waterschappen ontkent ten stelligste formeel door GeoDelft te zijn gewaarschuwd voor dijkdoorbraken ten tijde van droogte zoals gisteren bij Wilnis. Verscheidene media hebben die boodschap van GeoDelft zonder raadpleging van de Unie naar buiten gebracht.

Het onderzoeksinstituut van de TU Delft heeft de Unie van Waterschappen enkele dagen geleden in een mailtje wel aangeraden waakzaam te zijn voor de periode na de droogte. GeoDelft voegde daar aan toe dat er geen reden is voor paniek.

Bekend is dat regenval na droogte de stabiliteit van de boezemwaterkeringen kan bedreigen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1976 na ook een lange periode van droogte in Delfland.

De waterschappen kennen overigens als geen ander de ook door GeoDelft genoemde risico's rond dijken en andere waterkeringen in tijden van droogte én in tijden van wateroverlast. Alle waterschappen zijn zeker ook in deze periode van droogte uiterst waakzaam op de veiligheid van hun dijken en waterkeringen. Daar is de afgelopen weken bij het instandhouden van de peilen in hun watersystemen ook steeds op gehamerd. Enkele grote waterschappen in de Randstad zijn inmiddels bezig met een extra onderzoek naar de stabiliteit van hun waterkeringen. Adviezen van externe deskundigen worden altijd zeer ter harte genomen.

Naar aanleiding van het contact met GeoDelft was de afspraak gemaakt om op zeer korte termijn met deskundigen van dit instituut om de tafel te gaan zitten. Ook om die reden is de Unie verbaasd over de uitlatingen van GeoDelft.

Nadere informatie bij Jelle Leenes, woordvoerder van de Unie van Waterschappen telefoon 070-3519775 of 06-53175864.


-Einde persbericht-

27 aug 03 09:41