Gemeente Breda

Persberichten

27-08-2003

Valkenberg blijft stadspark met evenementen

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen uitgesproken om ook volgend jaar de Valkenbergconcerten in het park Valkenberg te laten plaatsvinden. In overleg met de organisator van de concerten worden de mogelijkheden onderzocht om het park zoveel mogelijk te ontzien en daarmee de schade te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door binnen het park te variëren met de opstelling van het podium en daarbij de verharding van het Kasteelplein te betrekken. Half september wordt hier met de organisatie van de concerten verder over gesproken. Tevens is uitgesproken dat er in samenwerking met de organisatoren- voor Breda Barst een alternatieve locatie wordt gezocht. Zolang deze locatie nog niet is gevonden, vindt ook dit concert in 2004 in het park plaats. Het is uitgesloten dat er nieuwe grote evenementen in het park worden georganiseerd.

Aanleiding
Eind vorig jaar heeft het college besloten om na 2003 geen grote evenementen meer in het Valkenberg te laten houden. Aanleiding hiertoe was een onderzoek waaruit bleek dat het park te veel te lijden heeft onder het intensief gebruik bij grootschalige evenementen. Het voornemen was dan ook dat onder andere de Valkenbergconcerten in 2004 niet meer in het park zouden plaatsvinden.
De gemeente heeft toen uitvoerig met de organisatie van de concerten gesproken over mogelijke alternatieve locaties. Tot nu toe was er geen overeenstemming bereikt. De gemeente is afgelopen week opnieuw in overleg getreden met de organisator met als doel de concerten voor de stad te behouden, maar ook het park te behouden. Daarnaast heeft de gemeente heeft ook vele reacties ontvangen van inwoners die graag willen dat de concerten in het park blijven.

Diverse alternatieve mogelijkheden voor behoud van de concerten in het park zijn besproken. Een van de mogelijkheden is te variëren met de locatie van podium in het park, waarbij ook de verharding van het Kasteelplein wordt betrokken. Half september maken het college en de organisatie hierover definitieve afspraken.
Tegelijkertijd onderzoekt de gemeente of bijvoorbeeld via bodemverbetering het park ook voor de langere termijn beter geschikt gemaakt kan worden voor de bestaande evenementen.

Met de organisatie van Breda-Barst wordt ook nog gesproken over een alternatieve locatie voor dit tweedaagse evenement. Indien deze locatie niet op korte termijn wordt gevonden, zal ook in 2004 Breda-Barst nog in het Valkenberg plaatsvinden. Nieuwe evenementen met grote bezoekersaantallen worden niet meer toegestaan.

Breda, 26 augustus 2003