Gemeente Zwolle

Stapels afval op de straat

De laatste tijd liggen er naast de afvalcontainers stapels afval op straat. Daarbij worden die stapels soms over de straat verspreid door vogels, huisdieren en baldadige jeugd. Zet daar een lekker zomers zonnetje op en het resultaat is niet alleen een smerig gezicht, het stinkt ook vreselijk.

In de gemeente Zwolle zijn drie manieren waarop u uw afval mag aanbieden, afhankelijk van waar u woont: minicontainers, zakken aan de weg en verzamelcontainers. Verreweg de meeste mensen hebben twee minicontainers bij hun woning staan. De groene container voor het groente-, fruit-, en tuinafval (gft), de grijze voor het restafval. In de binnenstad en Assendorp worden de vuilniszakken aan de weg geplaatst. Bij alle gebouwen met meer woonlagen maar ook bij diverse laagbouwwoningen in Stadshagen zijn verzamelcontainers geplaatst. Deze kunnen zowel boven als onder de grond staan.
---

---
Overvol
Met name in Stadshagen, maar ook in andere delen van Zwolle, zijn klachten over overvolle verzamelcontainers. En als de container vol is wordt vuilnis ernaast geplaatst, waardoor er een grote puinhoop ontstaat. De overvolle containers ontstaan onder meer doordat mensen die zelf al beschikken over een minicontainer, toch hun afval in de verzamelcontainers gooien. Niet alleen is dat niet de bedoeling, het is ook een overtreding die op een boete kan uitdraaien.
Binnenkort gaat de gemeente intensiever controleren of het afval in de overvolle verzamelcontainers daadwerkelijk afkomstig is van de huishoudens die erop zijn aangewezen. Bij geconstateerde overtredingen worden de overtreders bestraft met een boete.
De verzamelcontainers hebben een bepaalde capaciteit. Deze ruimte is berekend op het aantal mensen dat erop is aangewezen. Wanneer meer mensen hun afval in deze bakken gooien, dan raken ze veel te snel vol en ontstaat er overlast voor de buurt.

Nog een tip
Een deel van het zwerfvuil wordt veroorzaakt doordat veel mensen hun afval los in de ondergrondse container gooien. Bij het legen van de container door de ROVA, waait dit losse afval alle kanten op. U kunt helpen dit probleem te verminderen door uw afval eerst in een vuilniszak te doen, voordat u het in de container gooit.
Uiteraard geldt dat plastic vuilniszakken alleen in de ondergrondse container voor restafval mogen en niet in de container voor gft-afval.

Grof vuil
Een ander probleem vormt grof vuil in verzamelcontainers. De verzamelcontainers voor restafval zijn alleen bestemd voor het normale restafval; dus het afval dat gewoonlijk in een vuilniszak wordt gedaan. Ander afval, zoals grof vuil of klein chemisch afval (kca), mag niet in de containers gegooid worden. Het kca moet apart worden verwerkt en wordt daarom gescheiden ingezameld. Grof vuil verstopt de containers en zorgt ervoor dat de bakken veel te snel vol zitten. U kunt uw grof vuil zonder extra kosten laten ophalen door de ROVA, telefoon (038) 427 37 47.

Laten we Zwolle schoon houden, voor elkaar.


---