Gemeente Asten


27/08/2003
Luizenbestrijding

Bij u in de straat staan bomen die momenteel overlast kunnen bezorgen ten gevolge van de aanwezigheid van bladluizen. Deze luizen zitten in de bomen en eten van het blad, waarna ze een plakkerige substantie uitscheiden. Dit noemt men honingdauw. Deze honingdauw druipt uit de bomen en kan zodoende voor overlast zorgen.

Dit voorjaar heeft de gemeente Asten larven van lieveheersbeestjes uitgezet in straten waar deze overlast te verwachten was. Lieveheersbeestjes eten bladluizen en zorgen er voor dat de populatie bladluizen vermindert, waarmee ook de uitscheiding afneemt. Aanvankelijk leverde deze actie een goed resultaat op.

Eind juli en een deel van augustus kregen we te maken met (zeer) hoge temperaturen in ons land met als gevolg dat de bladluizen zich explosief ontwikkelden.

In voorgaande jaren heeft de gemeente Asten in situaties waar na het uitzetten van lieveheersbeestjes dit onvoldoende resultaat opleverde de bomen met een chemiiddel "acefaat" behandeld. Dit middel dat in de boomstammen wordt ingespoten, wordt vervolgens in de sapstroom van de boom opgenomen en vervoerd naar de bladeren. Nadat de bladluizen hiervan gegeten hebben, sterven ze.

Deze aanpak kunnen we op dit moment niet meer uitvoeren, omdat wettelijk bepaald is dat na 15 augustus het middel "acefaat " niet meer toegepast mag worden.

Om de overlast zoveel als mogelijk te kunnen beperken zal de gemeente Asten op aanstaande donderdag 28 augustus 2003 de bomen bij u in de straat met behulp van een brandweerwagen te lijf gaan. Bedoeling is dat de bladeren in de kroon van de bomen worden besproeid, zodat er veel luizen zullen verdwijnen en de plakkerige substantie voor een groot deel zal verminderen.

Wij verzoeken u de straat zoveel als mogelijk vrij te houden van geparkeerde auto's en dergelijke, zodat de besproeiing ongehinderd kan plaatsvinden. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Als u vragen heeft over de uitvoering van bovenstaande, kunt u contact opnemen met de opzichter van dit werk, de heer W. Cardinaal, bereikbaar op telefoonnummer 671448.