Inspectie Werk en Inkomen

UWV krijgt meer grip op debiteurenbeheer

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) neemt voldoende beheersmaatregelen voor een adequaat debiteurenbeheer. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) dat vandaag wordt gepubliceerd. Eerder had de toezichthouder risico's geconstateerd ten aanzien van het debiteurenbeheer bij de vijf voormalige uitvoeringsinstellingen.

Over het algemeen beoordeelt IWI de inspanningen ter verbetering van het debiteurenbeheer binnen UWV als voldoende. In de praktijk voldoet UWV nog niet aan alle voorschriften. Zo zijn er bijvoorbeeld nog verdere verbeteringen mogelijk bij het berekenen van de wettelijke rente en bij het hanteren van aanmaningstermijnen. Ook blijkt dat twee van de vijf voormalige uitvoeringsinstellingen, UWV GUO en UWV Cadans, de tijdigheidsnormen voor het premiejaar 2001 niet hebben gehaald. In 2002 en voor 2003 heeft UWV verbetermaatregelen genomen. Echter, de resultaten hiervan heeft UWV nog niet kunnen vaststellen.

Uit het onderzoek van IWI blijkt dat UWV op 31 december 2002 nog circa 800 miljoen euro aan premies over voorgaande jaren had te vorderen van premiedebiteuren. Hierbij gaat het om werkgevers die sociale verzekeringspremies in het kader van de WAO, WW en de Ziekenfondswet aan UWV moeten afdragen. In relatie tot het totale te vorderen bedrag aan sociale verzekeringspremies over de betreffende periode - circa 120 miljard euro - is de omvang van het openstaande saldo van 0,67 procent beperkt.

persbericht IWI, 27 augustus 2003