Gemeente Enschede

Eiken moeten wijken voor Wissinksmolen


Enschede, 27-08-2003

De kap van in totaal zevenendertig eiken langs de Haaksbergerstraat en de Helmerstraat moet het rijksmonument De Wissinksmolen weer vatbaar voor de broodnodige wind maken. De bomen zijn in de loop der jaren zo groot geworden, dat de richting en sterkte van de wind die op de molen terechtkomt aantoonbaar schade aanricht aan het wiekenkruis en de maalvaardigheid van de molen bedreigt.

Door de moeilijke afweging tussen de landschappelijke waarde van de bomen en de cultuurhistorische waarde van de molen, werd de beslissing over het wel of niet verlenen van een kapvergunning aan de Provincie Overijssel voorgelegd aan het college. Het college besliste uiteindelijk in het voordeel van de rijksmonumentale molen.

De Wissinksmolen staat sinds 1982 weer op de oorspronkelijke plek aan de Helmerstraat. Bij de verplaatsing van het Buurserzand naar de Helmerstraat verloor de molen het zogenaamde ?windrecht?. Onderzoek van onder andere de Vereniging De Hollandsche Molen en de Stichting De Overijsselse Molen hebben aangetoond dat het kappen van de eiken de enige manier is om de molen goed te laten functioneren. De Wissinksmolen heeft cultuurhistorische waarde als maalvaardige molen die gebruikt wordt om molenaars op te leiden.

De Buurtking Usselo en de Stichting Natuur- en Milieuraad Enschede zijn niet blij met de kap, maar hebben wel begrip voor de bijzondere situatie. Op grond van de Boswet moet de kap van de tweeëntwintig eiken langs de Haaksbergerstraat worden gecompenseerd door herplant van nieuwe bomen op een andere plek. Die herplant mag overal plaatsvinden. De Stichting Wissink?s Molen is bereid de herplant op zich te nemen.

---

Gepubliceerd op 27-08-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar overzicht Persberichten