Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op vragen over het Groot Pantser Wielvoertuig

27-08-2003

Antwoorden op vragen van de leden Van Baalen en Van Beek van 22 juli jl. over het project Groot Pantser Wielvoertuig (PWV)

Hierbij bied ik u aan de antwoorden op de vragen van de leden Van Baalen en Van Beek van 22 juli jl. over het project Groot Pantser Wielvoertuig (PWV).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

1.Kunt u bevestigen dat het Britse ministerie van Defensie zich heeft teruggetrokken uit het project groot pantserwielvoertuig (PWV) dat Nederland samen met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onder de naam Boxer, ontwikkelt?

Zoals ik u in mijn antwoorden op vragen over de 4e jaarrapportage over het project Vervanging Pantservoertuigen van 21 juli jl. heb aangegeven, heeft het Verenigd Koninkrijk zich op 17 juli jl uit het Boxer-project teruggetrokken.

2. Wat zijn de Britse overwegingen om deelname aan het Boxer-project te beëindigen? Is het juist dat de Britse regering tot de conclusie is gekomen dat de Boxer te zwaar is voor het uitvoeren van vredesoperaties, zoals de operatie Irak? Geldt dit bezwaar ook voor Nederland?

3. Zijn deze Britse overwegingen en het definitieve Britse besluit voor Nederland aanleiding om deelname aan het Boxer-project eveneens te heroverwegen?

Het Verenigd Koninkrijk geeft aan dat het besluit om zich terug te trekken uit het Boxer-project voornamelijk gebaseerd is op een uitgevoerde Strategic Defence Review waardoor naast de bestaande zware en lichte eenheden van brigade grootte eveneens de behoefte aan middelzware eenheden wordt onderkend. Ervaringen tijdens recent uitgevoerde overzeese operaties hebben deze behoefte bevestigd. Deze eenheden worden uitgerust met lichter bepantserde voertuigen. Het Verenigd Koninkrijk wil deze nieuwe behoefte invullen door een nieuw programma te introduceren, het zogenaamde Future Rapid Effect System (FRES).

Defensie bestudeert de Britse overwegingen en gaat na of die ook voor de Nederlandse situatie valide zijn. Tegelijkertijd overlegt Defensie met de Duitse overheid en met de industrie over de consequenties van het Britse besluit en over de voorwaarden waaronder het project kan worden voortgezet. Een en ander mondt uit in een afgewogen besluit over de toekomst van dit project.

4. Wat is in dit kader de positie van de Bondsrepubliek Duitsland?

Tot op heden zijn er geen signalen dat de Bondsrepubliek Duitsland overweegt zich uit dit project terug te trekken.

5. Welke financiële consequenties heeft de Britse terugtrekking uit het Boxer-project voor Nederland?

De consequenties van het Britse besluit worden op dit moment door de betrokken landen besproken. Onderhandelingen tussen de overgebleven contractpartijen moeten duidelijkheid bieden over zaken als de aantallen te produceren voertuigen, de verdeling van de werklast en de invloed daarvan op de prijs. Over de resultaten wordt u geïnformeerd wanneer een besluit over de toekomst van dit project is genomen.

6. Welke financiële en andere consequenties heeft eventuele terugtrekking van Nederland uit het Boxer-project? Zijn er op de internationale markt voor Nederland alternatieven voor het Boxer-project voorhanden?

Zie het antwoord op vraag 5.

Op basis van de gestelde eisen op gebied van bescherming, mobiliteit, en laadvermogen kan worden gesteld dat op dit moment geen alternatieve wielvoertuigen voorhanden zijn.

Nieuws