Gemeente Utrecht



2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
54 Vragen van de heer H. Zijlstra (ingekomen 4 juli 2003)

In NRC Handelsblad van woensdag 2 juli 2003 wordt gemeld dat de gemeente Den Haag een gratis proefabonnement op de Haagsche Courant geeft aan mensen die succesvol deelnemen aan een inburgeringscursus. De deelnemers die na 9 maanden nog meedoen aan de inburgeringscursus krijgen de laatste drie maanden van de cursus het proefabonnement. De berichtgeving in de Haagsche Courant wordt vervolgens meegenomen in de laatste 3 maanden van de inburgeringscursus. Daarmee wil men "een zinnige bijdrage leveren aan de taaltraining en de lokale oriëntatie van de immigranten".
In de gemeente Amsterdam wordt een proefabonnement van Het Parool aangeboden aan mensen die succesvol de inburgeringscursus afsluiten.

De VVD hamert al jaren op een solide integratie van immigranten. Een goede beheersing van de Nederlandse taal én kennis van de Nederlandse normen en waarden zijn daarbij erg belangrijk. Het bespreken van lokale kwesties is naar de mening van de Utrechtse VVD-fractie een verdere verbetering van de inburgeringscursus. Door het bespreken van deze kwesties en de achtergronden daarvan, zal de integratie van immigranten verbeteren. Tegelijkertijd wordt ook de leesvaardigheid in de Nederlandse taal verder getraind. Daarom wil de Utrechtse VVD-fractie in navolging van de gemeenten Den Haag en Amsterdam een gratis proefabonnement van drie maanden voor succesvolle deelnemers aan de inburgeringscursus. In de Utrechtse situatie is naar de mening van de VVD het Utrechts Nieuwsblad daarvoor de meest logische keuze. De kosten voor deze proefabonnementen moeten naar de mening van de VVD komen uit het Fonds Sociale Integratie. Dit fonds is bij uitstek geschikt om een dergelijke integratiebevorderende maatregel te bekostigen.


Dit brengt de VVD fractie Utrecht tot de volgende vragen:

Is het College bereid om een dergelijke verbetering van de inburgeringscursus ook toe te passen in Utrecht en daarvoor een gratis proefabonnement van drie maanden van het Utrechts Nieuwsblad (stadseditie) te verstrekken aan deelnemers die in een vergevorderd stadium van hun inburgeringscursus zitten?
Zo nee, waarom niet?
Wil het College ervoor zorgen dat de berichtgeving in het UN wordt meegenomen in de laatste maanden van de inburgeringscursus om daarmee het lokale element van die cursus te versterken en de beheersing van de (leesvaardigheid in de) Nederlandse taal te verbeteren?
Zo nee, waarom niet?
Kan het College aangeven hoeveel proefabonnementen er in de Utrechtse situatie zouden moeten worden verstrekt?
Deelt het College de mening van de VVD dat de kosten van de proefabonnementen uit het Fonds Sociale Integratie betaald moeten worden?
Zo nee, waarom niet en uit welke post wil het College de kosten dan betalen?



Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 26 augustus 2003)


1. Ja, wij staan positief tegenover dit idee en zullen bezien hoe dit is uit te voeren. Wij vinden het betrekken van informatie over de locale situatie belangrijk bij inburgering; er wordt daarom nu al aandacht besteed aan lokaal en regionaal nieuws in De Stadskrant en andere huis-aan-huisbladen. Naast dit voorstel wil het college ook de mogelijkheid van een proefabonnement bij de bibliotheek onderzoeken.

1. De inhoud van het educatieve inburgeringsprogramma wordt door de taalaanbieders vormgegeven. Wij zullen hen verzoeken de berichtgeving over lokale en regionale aangelegenheden in het Utrechts Nieuwsblad te betrekken bij het lesprogramma in het laatste lesblok (een lesblok duurt voor het stedelijk aanbod 10 weken, voor het wijkaanbod duurt het 13 weken).

1. Wij verwachten dat het zal gaan om rond de 450 proefabonnementen per jaar, uitgaande van verstrekking aan nieuwkomers en oudkomers. We zijn hierbij uitgegaan van inburgeraars die een taalniveau van NT2-niveau 2 hebben behaald of binnen het laatste lesblok zullen behalen. Voor deze groep kan de verstrekking een stimulans betekenen om de leesvaardigheid in het Nederlands te stimuleren en het taalniveau verder te ontwikkelen.

1. Binnen het inburgeringsbudget zal bekeken worden of er financiële mogelijkheid is om dit experiment te financieren; indien het niet mogelijk is zullen we naar andere financiële bronnen zoeken.


---- --