Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Expertteam uitvoering grotestedenbeleid van start

27 augustus 2003

Minister De Graaf heeft het Expertteam uitvoering Grotestedenbeleid geïnstalleerd. Onder voorzitterschap van oud-burgemeester Lemstra van Hengelo en Leiden gaat dit team vanaf vandaag de 30 steden met raad en daad bijstaan bij het aanpakken en oplossen van uitvoeringsvraagstukken in het kader van het Grotestedenbeleid. Voorts gaat het expertteam een rol vervullen in het signaleren van knelpunten en het aan de orde stellen daarvan bij de betreffende ministeries.

Het expertteam dat tot en met 2004 actief zal zijn, komt alleen in actie als een stad daarom vraagt. Het gaat onder andere om de uitvoering van beleid in gang te zetten, te versnellen, patstellingen te doorbreken en daar de betrokken partijen bij te betrekken en te motiveren. Het team zal zich alleen met de lopende stedelijke vraagstukken bezig houden die niet of niet helemaal door een ander team (kunnen) worden aangepakt (zoals het Impulsteam herstructurering van het ministerie van VROM, de Frontoffice Inburgering van het ministerie van Justitie of het team Jong van het ministerie van VWS). Het gaat bijvoorbeeld om het starten van een proces in een wijk om tot een sluitende jeugdaanpak te komen. Het kan ook gaan om het integrale veiligheidsbeleid per wijk concreet uit te voeren in samenwerking instanties, organisaties en wijkbewoners, integratie van bedrijvigheid en wonen in de binnenstad, herstructurering van een bedrijfsterrein.

Het expertteam wordt ondergebracht bij de Stichting Kenniscentrum Grote Steden. Na de zomer van 2004 volgt een evaluatie van het expertteam.

Samenstelling Expertteam
* Jan Beerenhout: werkzaam bij de gemeente Amsterdam en lid geweest van de Commissie Schaefer (Sociale vernieuwing);
* Ig Caminada: vanaf 1995 tot september 2003 gemeentesecretaris van Almere;
* Roel van Gurp: vanaf 1986 tot 2002 gemeenteraadslid in Tilburg, de laatste acht jaar als wethouder;
* Hermien de Haan: vanaf 1978 tot 2002 gemeenteraadslid in Leeuwarden, de laatste acht jaar als wethouder;
* Tineke van den Klinkenberg: oud-wethouder te Amsterdam, adviseur Sociale Vernieuwing van minister Dales, projectleider Grotestedenbeleid Den Haag;
* Jan Laan: vanaf 1982 tot 1990 wethouder in Rotterdam, vanaf 1990 tot 2000 burgemeester van de gemeente Nieuwegein;
* Bé Lutken: oud-korpschef Midden- en West-Brabant;
* Willemien van Montfrans: oud-burgemeester van de gemeenten Veere en Katwijk;
* Peter Noordanus: oud-wethouder van de gemeente Den Haag, vanaf 2001 voorzitter van de VROM-rad en partner Boer @ Croon;
* Gerrit Ybema: oud-staatssecretaris van Economische Zaken;
* Ben Westerdijk: was directeur Woningbouw en Stadsvernieuwing bij het ministerie van VROM. Naast de voorzitter bestaat het Expertteam voorts uit een algemeen manager (Gerard Houterman), een opdrachtcoördinator (Mirjam Maasdam-Hoevers) en een management-Assistent (Jacqueline Derckx).