Provincie Limburg

Onderzoeken luchtuitstoot Edelchemie krijgen vervolg (184) Resultaten luchtmetingen bekend

GS hebben besloten de onderzoeken naar de luchtmetingen bij Edelchemie een vervolgtraject te geven. De resultaten van drie onderzoeken die door de Provincie zijn uitgevoerd in het kader van het ingezette handhavingstraject geven aanleiding hiertoe. De onderzoeken wijzen uit dat er geen sprake is van acuut gevaar voor de volksgezondheid. Wél lijkt er sprake te zijn van een overschrijding van toegestane uitstoten. Of deze overschrijding leidt tot een separaat handhavingstraject wordt nader bekeken. De beoordeling van het geuronderzoek door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de aanhoudende stankklachten hebben GS doen besluiten een apart onderzoek naar de geurklachten te starten.

Op 27 maart jl. heeft de Provincie een onaangekondigde meting gedaan naar de uitstoot van organische componenten bij de verbrandingsoven zoals BETX (benzeen, ethylbenzeen, tolueen en xyleen) en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Toetsing aan de Nederlandse emissie Richtlijn Lucht (NeR) levert op dat de uitstoten beneden de strengste NeR-norm zijn.

Tussen 20 mei en 26 juni zijn er metingen verricht over een langere tijdsduur en naar een groter scala aan stoffen*. De resultaten van deze metingen zijn getoetst aan de van kracht zijnde vergunning en de Regeling verbranden gevaarlijk Afval en aan de stankklachten over Edelchemie. Vertaling van deze resultaten naar mogelijke gevolgen op leefniveau levert op dat er sprake is van overschrijding van de Streefwaarden, maar niet van het Maximaal Toelaatbare Risico (MTR). Dit betekent dat er voor acuut gevaar voor de volksgezondheid geen aanwijzing is . Ten aanzien van de overschrijding van de Streefwaarden wordt nader bekeken of deze moeten leiden tot een apart handhavings-traject. Op verzoek van de Provincie heeft het RIVM de waarden van de uitstoot van filmontwikkelvloeistof en zwavelkoolstof in relatie tot de stankklachten beoordeeld. Het RIVM stelt vast dat er geen sprake is van een oorzakelijk verband. Omdat de geur-klachten aanhouden, hebben GS besloten een apart geuronderzoek te starten.

De Provincie stuurt dit onderzoeksrapport aan Edelchemie en handhavingspartners. Ook publiceert zij de rapportage op de provinciale website.


* Het betreft de stoffen: stikstofoxiden, zwaveldioxide, koolmonoxide, kooldioxide, totaal gereduceerd zwavel, totaal koolwaterstoffen, waterstoffluoride, waterstofchloride, de metalen kwik, cadmium, thallium en diverse andere metalen.
27-8-2003 12:06