Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging


Zicht op bezuinigingen

Reactie Arcares op krantenberichten.

De afgelopen week heeft de pers ruim aandacht besteed aan de bezuinigingsmaatregelen, die het kabinet in petto heeft. Het gaat daarbij om de invulling van het al in het regeerakkoord aangekondigde bezuinigingsbedrag van 13 miljard euro (in 2007), plus het daaraan inmiddels toegevoegde bedrag van 4 miljard euro.

Het karakter van de maatregelen, die minister Hoogervorst van plan is door te voeren met name pakketbeperking en verhoging eigen bijdragen- stond al in het regeerakkoord aangegeven. Het verrassende zit veeleer in het bedrag dat hij in totaal op de gezondheidszorg wil bezuinigen; dat zou ongeveer 2 miljard euro zijn.

De minister wil, naast beperkingen op het ziekenfondspakket, 450 miljoen besparen op de AWBZ. Een deel van de huishoudelijke verzorging zou niet langer vergoed worden; dat zou 200 miljoen opleveren. Vermoedelijk gaat het hier om het schrappen van een deel van de huishoudelijke verzorging in de situatie dat alleen deze AWBZ-functie is geïndiceerd. Daarnaast zou de eigen bijdrage voor huishoudelijke verzorging omhoog gaan en zou bespaard gaan worden op de zorg-vernieuwingsgelden.

Arcares heeft zich kort geleden sterk verzet tegen het doorvoeren van algemene kortingen, zoals de onlangs doorgevoerde structurele korting op de budgetten van de instellingen van 0,8 %. Als de politieke afweging oplevert dat verdere groei van de collectieve zorguitgaven niet wordt toegelaten, dan dient de politiek ook echte keuzen te maken en deze niet via kaasschaafkortingen bij de zorgaanbieders te ontlopen, was de stelling van Arcares na publicatie van het regeerakkoord. Als de totale collectieve kosten bij een sterk vraaggestuurd zorgstelsel te hoog oplopen, blijft niet veel anders over dan pakketbeperking en/of maatregelen, zoals hogere eigen bijdragen/eigen risicos.

Het lijkt er nu op dat het kabinet voorzichtig- begint eigen keuzen te maken. Omdat de inhoud van de voorgenomen maatregelen nog niet precies bekend is -wat houdt, bijvoorbeeld, de bezuiniging op de zorgvernieuwing in? - zal Arcares eerst na Prinsjesdag een verdergaande reactie geven.

Op één aandachtspunt wil Arcares nu al wijzen. Omdat de maatregelen bedoeld zijn om kosten te besparen op bepaalde onderdelen van de zorg, moet worden voorkomen dat zij leiden tot kostenverhoging elders in de zorg. Zo kan een bezuiniging op huishoudelijke verzorging wellicht intramurale opnamen bevorderen; dat vermindert de effectiviteit van de maatregel.

Datum: 27/08/2003