Ingezonden persbericht

Persbericht 27 augustus 2003

Reactie op VROM onderzoek over koelgassen

Lekkende schepen moeten aan de ketting

Utrecht, 27 augustus- Stichting De Noordzee vindt dat schepen die veel koelgassen lekken direct aan de ketting moeten. Ook een verbod op het gebruik van de ozonaantastende (H)cfks is op zijn plaats. Hiermee reageert de milieuorganisatie op het vandaag uitgekomen rapport van de Inspectie VROM. Onderzoek toont aan dat koelinstallaties van koopvaardij en vissersschepen nog altijd buitensporige lekken.

Maatregelen
Stichting De Noordzee vindt dat de koopvaardij- en visserijsector te weing voortgang hebben geboekt bij het terugdringen van de lekkage van ozonaantastende koelgassen. Deze lekkage mag maximaal 4,5% bedragen maar bedraagt nog altijd ruim boven de 50%. Na 3 jaar praten is het tijd voor maatregelen, zo stelt Michel Langendijk. Meer inspecties op schepen en het uitdelen van boetes en het aan de ketting leggen van schepen die verwijtbaar lekken, zal scheepseigenaren eindelijk in beweging krijgen, zo stelt De Noordzee.

Ook een verbod op het gebruik van ozonaantastende (h)cfks en de verplichting minder schadelijke alternatieven te gebruiken is gewenst. Uiteraard moet dit samengaan met de verplichting dat scheepseigenaren preventief controleren, beter onderhoud plegen en verouderde installaties vervangen.

Jarenlang overleggen levert niets op
Na eerdere rapporten van de VROM-inspectie in 2000 trok Stichting De Noordzee indertijd ook al aan de bel. Terwijl burgers steeds zorgvuldiger omgaan met koelkasten en spuitbussen bleken zeeschepen tienduizenden kilos koelvloeistof te lekken. De Tweede Kamer sprak erover en vroeg om maatregelen. Er kwam overleg op gang tussen de betrokken sectoren en de diverse ministeries. De sectoren beloofden beterschap. Drie jaar later heeft dat, zo blijkt uit het VROM rapport, nog te weinig tastbaar resultaat opgeleverd.

Eerder verbrand op het strand
Cfks uit de zeeschepen tasten de ozonlaag aan. De ozonlaag beschermt mensen tegen een te hoge blootstelling aan UV-stralen. Wanneer het gat in de ozonlaag groter wordt, verbranden mensen sneller als zij, zoals deze zomer, genieten van de zon.

Meer informatie: Michel Langendijk, woordvoerder Stichting De Noordzee: 030 - 2340016 en 06 - 55942646

Drs. M. Langendijk (Communicatie en Strategie)
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 en 06 - 55942646, fax: 030 - 2302830 http://www.noordzee.nl