Gemeente Amersfoort

Burgemeester beveelt sluiting café Papillon; vergunning ingetrokken en café onmiddellijk dicht

datum: 27 augustus 2003

Burgemeester A. van Vliet-Kuiper heeft café Papillon aan de Soesterweg met onmiddellijke ingang gesloten. Het bevel tot sluiting geldt voor een periode van drie maanden, dus tot 27 november 2003. Bovendien heeft de burgemeester de horeca-exploitatievergunning ingetrokken. Tot slot heeft de burgemeester het college van B en W voorgesteld om op de kortst mogelijke termijn ook de drankvergunning in te trekken.

Op zondag 24 augustus heeft de politie een inval gedaan in café Papillon. Op basis van het rapport van de politie constateert de burgemeester dat zich in het café ernstige feiten hebben voorgedaan, die de exploitant ook persoonlijk verwijtbaar zijn. Het gaat daarbij onder andere om handel in harddrugs, althans een sterk vermoeden daartoe, en handel in goederen, die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Volgens de burgemeester heeft dit de openbare orde in gevaar gebracht, het woon- en leefklimaat in de directe omgeving aangetast en het beschermen van de gezondheidsbelangen onbeheersbaar gemaakt. Een aantal van de geconstateerde feiten valt in de categorie misdrijven. De burgemeester heeft daarom drie zware maatregelen genomen:


1. bevel tot sluiting van de inrichting voor een periode van 3 maanden (onder verwijzing naar artikel 2.3.1.5. van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en artikel 13b van de Opiumwet).
2. onmiddellijke intrekking van de aan de exploitant verleende horeca-expolitatievergunning (onder verwijzing naar artikel 2.3.1.2 van de APV);

3. voorstel aan het college van burgemeester en wethouders op op de kortst mogelijke termijn de drankvergunning in te trekken (onder verwijzing naar artikel 32 Drank- en Horecawet);