Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

Eerste uitspraak Commissie Klokkenluiders (27/08/03)

Recentelijk heeft de Commissie Klokkenluiders Gemeentelijke Overheid in haar eerste beslissing een melding van een ambtenaar omtrent het vermoeden van een misstand binnen een gemeente niet-ontvankelijk verklaard.

De ambtenaar had in eerste instantie intern, aangegeven twee medewerkers van de gemeente onder werktijd gemeentemateriaal (bouwstempels) te hebben zien uitladen uit een busje van de gemeente op het privé-terrein van één van de medewerkers met als kennelijk doel deze materialen aan te wenden voor privé-gebruik.

De ambtenaar kon zich niet verenigen met het standpunt van het college en heeft zich gewend tot de Commissie Klokkenluiders waar de gemeente zich bij heeft aangesloten.

De commissie heeft naar aanleiding van de melding nader onderzoek verricht en kwam tot de slotsom de melding niet-ontvankelijk te verklaren omdat de gemelde misstand niet van voldoende gewicht is. Wel vindt de commissie dat de betrokken gemeente tekort is geschoten bij de invoering van de klokkenluiderregeling. Daarnaast heeft de commissie zich kritisch uitgelaten over het gevoerde integriteitsbeleid binnen de gemeente.