Gemeente Stede Broec 27-8-2003
Nieuwe burgemeester: dertien sollicitanten

Er zijn dertien kandidaten -twaalf mannen en een vrouw- voor de burgemeestersvacature in Stede Broec. Dat heeft commissaris van de Koningin H. Borghouts bekend gemaakt. Acht sollicitanten zijn lid van de VVD, twee van de PvdA, twee van het CDA en één van D66. Twaalf van de dertien kandidaten hebben ervaring in het openbaar bestuur op lokaal niveau.

Burgemeester J.W. Haanstra J.W. Haanstra (foto) is sinds mei 1981 burgemeester van Stede Broec. In maart vorig jaar bereikte hij de pensioengerechtigde leeftijd; sindsdien is hij waarnemend burgemeester.

Het is de bedoeling dat er op 1 januari 2004 een nieuwe burgemeester aantreedt. De commissaris van de Koningin heeft in juli een gsprek gehad met de raadsleden. Toen is het profiel van de nieuwe burgemeester ter sprake geweest.

De sollicitatietermijn is nu gesloten. De procedure is hierna als volgt. De sollicitanten krijgen informatiemappen die op het gemeentehuis zijn samengesteld, zodat zij zich een beeld kunnen vormen van de gemeente Stede Broec. Vervolgens gaat de commissaris van de Koningin informatie inwinnen over de kandidaten en sollicitatiegesprekken met hen voeren. Daarvan worden dossiers gemaakt.

Begin oktober gaat de vertrouwenscommissie (een vertegenwoordiger van elke politieke partij in de Stede Broecse raad) naar het provinciehuis om de dossiers in ontvangst te nemen. Daarna voert deze commissie gesprekken met de kandidaten.

In november is er een extra raadsvergadering. In een besloten deel van deze vergadering worden de namen bekend gemaakt van de twee kandidaten die de voorkeur hebben van de vertrouwenscommissie. De voorzitter van de vertrouwenscommissie geeft dan ook tekst en uitleg over de keuze. Daarna is er een openbare vergadering; het enige wat daar gebeurt is de bekendmaking van die twee namen.

Het hoe en waarom van de keuze van de vertrouwenscommissie is geheim; daar is de privacy van de sollicitanten mee gemoeid. Er is sprake van absolute geheimhoudingsplicht; tijdens de benoemingsprocedure mag er niets uitlekken, erna zijn alleen de twee namen bekend. De Koningin beslist wie van de twee de nieuwe burgemeester van Stede Broec wordt, nadat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties daarover een voordracht heeft gedaan.

De commissaris van de Koningin heeft de raad onomwonden duidelijk gemaakt dat de benoemingsprocedure wordt afgebroken als de geheimhouding wordt geschonden, met andere woorden als er informatie over of namen van kandidaten uitlekken.