Gemeente Capelle a/d IJssel

Risicokaart op Internet

Op welke plekken in de gemeente kunnen grote of zware ongevallen plaatsvinden door gevaarlijke activiteiten? Informatie hierover kunt u vinden op de risicokaart van Capelle aan den IJssel die sinds kort op deze internetsite van de gemeente staat: Risicokaart Capelle.

Als bewoner kunt u op de risicokaart snel en gemakkelijk zien of er in uw buurt risicos zijn. De kans dat er in Capelle aan den IJssel incidenten gebeuren is erg klein, maar de effecten ervan kunnen groot zijn. Er kunnen verschillende soorten ongevallen gebeuren op diverse plaatsen. Ongevallen met gevaarlijke stoffen kunnen plaatsvinden bij bedrijven of tijdens het transport over water, weg, spoor of door een buisleiding. Wilt u weten wat u zelf moet doen als bij een ramp of zwaar ongeval de sirenes afgaan? Kijk dan op de gemeentelijke website bij Rampenbestrijding of in de gemeentegids van de gemeente Capelle aan den IJssel.

Wat staat er op de risicokaart?
De risicokaart geeft een overzicht van risicohoudende bedrijven en risicovolle transportactiviteiten binnen de gemeente Capelle aan den IJssel.

Activiteiten staan op de risicokaart als:

- ze benoemd zijn als gevaarlijke activiteiten waarbij ongevallen kunnen optreden;

- er door die ongevallen veel slachtoffers kunnen vallen of die ongevallen effect kunnen hebben op een gebied met een straal van tenminste 100 meter;

- waarbij grootschalig optreden van hulpverleningsdiensten is vereist.

Hoe is de risicokaart tot stand gekomen?
De risicokaart is gemaakt voor en door de gemeente Capelle aan den IJssel. De kaart is gebaseerd op een risico-inventarisatie die de gemeente heeft gemaakt.

Wat wordt er gedaan met de risicokaart?
Hulpverleningsdiensten en gemeente gebruiken de risicokaart bij het voorbereiden van de rampenbestrijding. Voor de grootste incidenten wordt door de gemeente een rampbestrijdingsplan opgesteld. Hierin staat wat er kan gebeuren, wat de gevolgen kunnen zijn en wat er moet gebeuren om die gevolgen zo snel mogelijk te bestrijden. Ook zullen zowel de hulpverleningsdiensten als het college van burgemeester en wethouders de risicokaart gebruiken bij het oefenen op het bestrijden van de incidenten. De risicokaart bepaalt met name op welk soort incidenten wordt geoefend. De risico-inventarisatie en de risicokaart worden opgenomen in het nieuwe rampenplan van de gemeente Capelle aan den IJssel dat binnenkort wordt vastgesteld. De risico-inventarisatie die in het rampenplan wordt opgenomen, is uitgebreider dan de risicokaart. De risico-inventarisatie en risicokaart worden tenminste eenmaal per jaar op actualiteit gecontroleerd en eventueel bijgesteld.

Vragen, suggesties en opmerkingen
Uw vragen, verbeteringen, suggesties en opmerkingen over deze risicokaart kunt u mailen naar
f.e.van.boven@capelleaandenijssel.nl. En voor aanvullende informatie over de voorbereiding op de rampenbestrijding kunt u contact opnemen met de coördinator rampenbestrijding van de gemeente Capelle aan den IJssel, de heer F.E. van Boven, telefoon 010-2848414.