Provincie Noord-Holland

Provincie dient economische projecten in voor rijkssubsidie De provincie dient een investeringsprogramma met 6 economische projecten in bij het rijk met als doel om maximaal 5,1 miljoen subsidie te krijgen. Als het Rijk het project honoreert legt de provincie zelf nog eens 765.000 bij.

De projecten worden door de provincie bij het ministerie van Economische Zaken ingediend in het kader van de zogenaamde TIPP regeling, de Tender Investerings Programmas Provincies. Met behulp van een financiële bijdrage vanuit de TIPP wil het rijk een stimulans te geven aan projecten gericht op herstructurering van bestaande bedrijventerreinen en het ontwikkelen van nieuwe terreinen. Deze moeten bijdragen aan een (inter)nationaal concurrerend regionaal investeringsklimaat.

De TIPP-regeling loopt van 2000 tot en met 2003. De provincies kunnen hiervoor jaarlijks investeringsprogrammas indienen. Er zijn totaal vier tenders, waarvan er nu drie zijn afgerond.

Ook dit jaar heeft de provincie Noord-Holland weer een goed investeringsprogramma samengesteld met kwalitatief sterke projecten. Uit de 14 ingediende projecten heeft de provincie er 6 geselecteerd. Gekeken is welke projecten het beste aansluiten bij de doelstelling van de TIPP. Daarbij wordt ook rekening gehouden met regionale spreiding en variatie in de aard van de projecten.

Dit heeft geleid tot een investeringsprogramma, bestaande uit volgende projecten:

Gemeente Project Investering Subsidiabel TIPP () PNH()
1. Alkmaar Herstructurering bedrijventerreinen Oostelijke kanaalzone Alkmaar 4.235.000,- 4.235.000,- 2.117500,- -,-

2. Haarlem Herstructurering bedrijfsverzamelgebouw voor kunstzinnige bedrijvigheid op het EBH-terrein (Nieuwe Energie) 700.000,- 700.000,- 246.000,- -,-

3. Medemblik Revitalisering van bedrijventerrein Overleek te Medemblik
1.771.750,- 1.565.450,- 782.725,- -,-

4. Velsen Herstructurering Kop van het Middenhavengebied tot haventerrein 7.441.500,- 3.965.000,- 1.182.500,- -,-
5. Zijpe Ontsluiting Innovatiepark Zijpe 500.000,- 500.000,- 250.000,-
-,-

6. Hmeer Hersstructurering bedrijventerrein De Pionier 4.970.000,-
1.820.000,- 521.275,-

Provinciale co-financiering portefeuille Economische Zaken(nog nader te verdelen over de verschillende projecten) 765.000,- Totaal 19.618.250,- 12.785.450,- 5.100.000,- 765.000,-

Alkmaar, Herstructurering bedrijventerrein Oostelijk kanaalzone Herstructureringsproject van 73 hectare bedrijventerrein. Het gaat om noodzakelijke investeringen ten behoeve van de continuïteit en de verdere uitbouw van de bedrijventerreinen Overdie en Oudorp. Overdie vervult van oudsher een opvangfunctie voor een breed scala aan bedrijven uit de (binnen)stad van Alkmaar. Oudorp is een gemengd bedrijventerrrein met een

Alkmaar/Haarlem, Herstructurering bedrijfsverzamelgebouw voor kunstzinnige bedrijvigheid op het EBH-terrein
Het bieden van een geschikt verzamelgebouw voor bedrijfsruimte voor creatieve ontwikkeling is een wezenlijk onderdeel van de herontwikkelingsplannen voor het EBH-terrein. Een van de gebouwen heeft op dit moment deze functie. Dit gebouw is er echter slecht aan toe en moet worden opgeknapt. Het verzamelgebouw draagt bij aan de herontwikkeling van het EBH-terrein voor culturele bedrijvigheid en geeft een impuls aan de grafische beroepsgroep.

Medemblik, Revitalisering van bedrijventerrein Overleek Revitalisering van bedrijventerrein Overleek (11 ha). Het terrein vertoont tekenen van veroudering en achteruitgang. Op het terrein voldoen diverse panden qua uitstraling niet meer aan de eisen van deze tijd. Bovendien staan een aantal panden leeg en treedt er verpaupering op. Dit is nog versterkt door enkele recente gebeurtenissen zoals twee branden en enkele faillissementen. Met de revitalisering wil men de neerwaartse spiraal terugdringen en het vestigingsklimaat verbeteren om de gevestigde bedrijven (vooral botenbouw) te kunnen behouden en nieuwe bedrijvigheid, en daarmee werkgelegenheid aan te trekken.

Velsen, Herstructurering Kop van Middenhavengebied tot haventerrein Herstructurering van middengebied Zeehaven IJmuiden (30 ha). Het gaat hier om een deel van de Haringhaven en de kop van het Middenhavengebied. Vernieuwing van de kade, aanpassing van het kadeterrein en herstructurering van het bestaande bedrijfscomplex. Met het vertrek van het distributiecentrum van Vomar doet zich een eenmalige kans voor om de kop van het Middenhavengebied om te vormen van een verouderd bedrijfscomplex en een verouderde kade tot een geschikt haventerrein voor een van de sterkste groeisectoren in de haven van IJmuiden en het NoordZeeKanaal Gebied (NZKG): de internationale handel en distributie van diepgevroren vis en andere geconditioneerde voedingsmiddelen.

Zijpe, Ontsluiting Innovatiepark Zijpe
In de gemeente Zijpe is het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) gevestigd. Een deel van de locatie waar het ECN in de gemeente Zijpe is gevestigd, wordt heringericht tot Innovatiepark Zijpe. Dit houdt onder ander in dat het gebied toegankelijker wordt gemaakt. Als start wordt een bestaand gebouw wordt ingericht voor de huisvesting van Technostarters. Met ondersteuning van de kennis en kunde vanuit het ECN kunnen beginnende technologiebedrijven hier opstarten.

Haarlemeermeer, herstructurering bedrijventerrein De Pionier Herstructureringsproject van 15 hectare. De Westerdreef is nog in goede staat maar krijgt een facelift. De Staringstraat wordt aantrekkelijk gemaakt voor vestiging van consumentgerichte bedrijven (met showroom) en bouwmarkt(en). In de nieuwe woonwijk Getsewoud worden voorzieningen opgenomen voor sport, ontspanning en recreatie.

Hoe nu verder?

Het provinciaal investeringsprogramma moet voor 22 september binnen zijn bij Senter, de uitvoeringsorganisatie van de TIPP-regeling. Van de maximaal 12 ingediende programmas (1 per provincie) honoreert EZ er 4. Naar verwachting wordt in december 2003 bekend of het investeringsprogramma van Noord-Holland wordt gehonoreerd.

bovenregionale functie.

Inlichtingen: Robert Cornfield, tel. 023 5143643 Inlichtingen voor de pers: Ellen van der Klei of Marjan Hoenson, tel. 023 5144118
Ellen van der Klei 26-8-2003 16:04:00