Provincie Noord-Holland

Ganzen Purmerend mogen alleen naar dierentuinen in Nederland

Canadese ganzen uit Purmerend mogen van het ministerie van LNV uitsluitend naar Nederlandse dierentuinen worden vervoerd. Dit heeft het ministerie, op dit punt bevoegd gezag Flora- en Faunawet, de provincie desgevraagd recent medegedeeld.

In de loop van augustus is nieuwe informatie bekend geworden. Hieruit blijkt dat de optie ganzen vangen, verplaatsen en ringen helaas veel minder soulaas biedt dan aanvankelijk gedacht. Het ministerie van LNV heeft recent medegedeeld dat uitsluitend dierentuinen in Nederland te vangen ganzen mogen ontvangen: particulieren of instellingen in het buitenland komen hiervoor niet in aanmerking. Het ministerie heeft de bevoegdheid meer vergunninghouders aan te wijzen, maar heeft ons laten weten hiertoe niet te zullen overgaan.

De afgelopen jaren is de populatie Canadese ganzen in Purmerend tot voor kort ruim 1.200 dieren - sterk gegroeid. Hierdoor zijn in toenemende mate grote veiligheidsrisicos voor verkeersdeelnemers ontstaan. Groepen ganzen steken onverwachts wegen als de A7 over, komen bedreigend over op fietsers en wandelaars en vallen soms ook mensen aan. Groepen ganzen hebben aanrijdingen veroorzaakt, onlangs is hierbij nog een gewonde gevallen.

De gemeente Purmerend kreeg eind mei toestemming van GS de ganzenpopulatie tot enige honderden te verminderen. Om de ganzenstand daarna te beheersen, wordt van ieder legsel eieren geprikt. In opdracht van de gemeente zou een gespecialiseerd bedrijf ganzen vangen en vervoeren naar instellingen met vergunning om deze dieren te houden. De vergunninghouders moeten de provincie schriftelijk garanderen dat zij de ganzen en hun nakomelingen jaarlijks zullen kortwieken en ringen. Dit om te voorkomen dat de ganzen terugvliegen naar Purmerend en daar of elders de veiligheid van mensen en verkeer op termijn opnieuw bedreigen of aan de landbouw belangrijke schade toebrengen.

Inlichtingen: Ton Eggenhuizen, bureau Groen, tel. (023) - 514 3890. Krijn van Rijn 27-8-2003 12:26:00