Dienstenbond CNV

Principeakkoord sociaal plan Oranjewoud met primeur 25-08-2003

CNV Dienstenbond en De Unie hebben op maandag 25 augustus een principeakkoord bereikt met de directie van Oranjewoud over een sociaal plan voor de Operatie Trimmen. Het sociaal plan richt zich op de bemiddeling naar ander werk en het verminderen van inkomensverlies voor de medewerkers die in het kader van de Operatie Trimmen worden ontslagen.

Het principeakkoord is tot stand gekomen op basis van voorstellen van CNV Dienstenbond en De Unie. De regelingen anticiperen naar onze mening uitstekend op de recente kabinetsplannen en zijn in die zin redelijk toekomstbestendig. De kabinetsplannen houden ondermeer in dat veel ontslagregelingen (waaronder schadeloosstellingen) een stuk minder aantrekkelijk worden. Bovendien is er sprake van een snellere en diepere armoedeval voor werknemers die wat langer werkloos blijven. Wij hebben er ons op gericht om zoveel mogelijkte voorkomen dat ex-Oranjewoud medewerkers met de gevolgen van deze kabinetsplannen worden geconfronteerd. Dat is naar onze smaak goed gelukt.

Primeur
Zo zal Oranjewoud deels de verdwenen WW-vervolguitkering voor haar rekening nemen. Het is zowel een primeur als een doorbraak dat een onderneming bereid is de afbraak van de sociale zekerheid (door de overheid) te compenseren. CNV Dienstenbond en De Unie willen het principeakkoord dan ook met een positief advies aan u voorleggen.

Ledenvergaderingen
Op uw verzoek zal de stemming over het principeakkoord plaatsvinden in ledenvergaderingen op korte termijn. Wij hebben daartoe de volgende vergaderingen gepland:

* Maandag 1 september om 20.00uur in Hotel Hajé Mercure Heerenveen (Schans 65)

* Donderdag 4 september om 20.00uur in Hotel Mercure Utrecht-Nieuwegein (Buizerdlaan 10 Nieuwegein)

Uiteraard is er gelegenheid om uitgebreid van gedachten te wisselen over de inhoud van het sociaal plan. Het spreekt vanzelf dat u voorafgaand aan de stemming op de hoogte moet zijn van de concept-teksten. Wij zullen alles op alles zetten die voor de vergaderingen bij u te krijgen. Mocht dat niet lukken dan zullen de teksten ter vergadering worden uitgereikt.

Hoofdlijnen
De hoofdlijnen van het principeakkoord betreffen de volgende regelingen:

1. Interne passende vacatures worden gedurende een jaar bij voorrang aangeboden aan de ontslagen werknemers. De begeleidingscommissie ziet hierop toe.

2. Er zal een heel scala aan bemiddelingsactiviteiten worden aangeboden om ontslagen werknemers extern te herplaatsen. Gedurende de opzegtermijn zal de externe bemiddeling door de P&O-afdeling Oranjewoud worden uitgevoerd. Daarna kan een professioneel outplacementbureau de externe bemiddeling uitvoeren.
3. Medewerkers op de ontslaglijst kunnen kiezen voor een uitkering ineens tegen 70% van de contante waarde van de resterende opzegtermijn en de WW-aanvullingsregeling.

4. Er vindt een aanvulling op WW plaats tot 90% van het laatstverdiende bruto maandsalaris. de aanvullingsduur is afhankelijk van leeftijd en dienstjaren:

*Voor de dienstjaren tot 35-jarige leeftijd: 1,5 maand aanvulling per dienstjaar.

*Voor de dienstjaren vanaf 35 tot de 45-jarige leeftijd: 2 maand aanvulling per dienstjaar.

*Voor de dienstjaren boven de 45-jarige leeftijd: 3 maand aanvulling per dienstjaar.

5. Door het vervallen van de WW-vervolguitkering is er onmiddelijk na het verstrijken van de termijn van WW-uitkering sprake van een bijstandssituatie. Tweeverdieners en mensen met enig vermogen krijgen dan in het geheel geen inkomen meer. Oranjewoud zal in dat geval de WW-vervolguitkering voor haar rekening nemen over de volgende termijnen:

*Jonger dan 35 jaar: 6 maanden

*Van 35 tot 40 jaar: 12 maanden

*Van 40 tot 45 jaar:18 maanden

*Ouder dan 45 jaar: 24 maanden
Gewezen werknemers die in die situatie wel aanspraak kunnen maken op een bijstandsuitkering zullen de contante waarde voorafgaand ineens uitgekeerd krijgen op een dusdanige wijze dat het uitkeringsrecht niet in gevaar komt.

6. Voor ontslagen werknemers ouder dan 52 jaar zal de prepensioenopbouw gedurende 2 jaar na ontslag worden voortgezet.
7. Voor medewerkers van 58 jaar en ouder die minimaal 10 jaar in dienst zijn, zal de aanvulling doorlopen tot de prepensioenleeftijd van 62 is bereikt.

8. Er is een regeling voor aanvulling van salaris indien elders een lager betaalde baan wordt geaccepteerd.

Afgewogen
CNV Dienstenbond en De Unie zijn van mening dat hiermee een afgewogen en redelijkresultaat is geboekt. Uiteraard zullen er altijd verschillen van mening zijn over de vraag of er recht is gedaan aan de bedrijfseconomische situatie van Oranjewoud, maar naar onze meningis het bereikte resultaat op dit moment het maximaal haalbare.

Commotie
FNV Bondgenoten zal het principeakkoord overigens neutraal voorleggen aan haar leden. Door velen van u is al opgemerkt dat de bonden in een dergelijke situatie op één lijn behoren te zitten. In dat kader moet vermeld worden dat (ondanks de stemmingmakerij van FNV-zijde) FNV Bondgenoten zich maandag heeft aangesloten bij de voorstellen van CNV Dienstenbond en De Unie. Helaas moet nu geconstateerd worden dat al deze commotie nergens op was gebaseerd en uiterst verstorend heeft gewerkt op het onderhandelingsproces. Wij gaan ervan uit dat er daarmee alsnog een door alle bonden getekend sociaal plan komt.

Vragen?
Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u contact opnemen met bestuurder Siegbert van de Velde, email: s.vandervelde@cnvdibo.nl.