Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 26 augustus 2003

Op dinsdag 26 augustus 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen.

Vaststelling algemeen handhavingsbeleid bestuursrecht De burgemeester en het college hebben ingestemd met het vaststellen van het algemeen handhavingsbeleid bestuursrecht. In de hiervoor opgestelde conceptnotitie Algemeen handhavingsbeleid bestuursrecht gemeente Capelle aan den IJssel is vastgelegd op welke wijze door burgemeester en college handhavend zal worden opgetreden. De voorzitter van de commissie Bestuurszaken wordt verzocht deze notitie ter kennisname te agenderen voor de vergadering van 8 september 2003.

Begroting Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond Het college heeft besloten de raad voor te stellen om kosten voor het onderdeel Veiligheidsregio,
189.000,--, alsnog op te nemen in de eerste begrotingswijziging van de gemeentebegroting 2004. Het Algemeen bestuur van de RHRR heeft de begroting namelijk vastgesteld inclusief dit onderdeel. De kosten zijn hierdoor voor de gemeente Capelle aan den IJssel onontkoombaar. Het presidium wordt verzocht dit voorstel te agenderen voor de vergadering van de commissie bestuurszaken van 8 september 2003 en de vergadering van de gemeenteraad van 29 september 2003.

Ontwerp-productbegroting 2004 GGD
Het college heeft ingestemd met de ontwerp-productbegroting voor de Gemeenschappelijke Regeling Volksgezondheid Rotterdam en omstreken ad 680.570,-- voor 2004. Het presidium wordt verzocht dit voorstel te agenderen voor de commissie Dienstverlening van 9 september 2003 en voor de gemeenteraadsvergadering van 29 september 2003. Ook heeft het college kennisgenomen van het jaarverslag 2002 van de GGD.

Notitie starters op woningmarkt
Het college heeft ingestemd met het voorstel van stichting Woningpartners om de slaagkansen van de Capelse starters te vergroten, door vanaf 1 januari 2004 woonduur als volgordebepalend element bij de woonruimteverdeling af te schaffen voor in principe één kalenderjaar. In plaats daarvan geldt dan bij zowel doorstromers als starters inschrijfduur voor de bepaling van de volgorde bij woonruimtetoewijzing. Het college verzoekt het bestuur van de Stadsregio om lokaal maatwerk, zodat met ingang van 1 januari 2004 het criterium woonduur los kan worden gelaten voor de woonruimtetoewijzing van de woningen die in het bezit zijn van Stichting Woningpartners in Capelle aan den IJssel en voor zowel starters als doorstromers de inschrijfduur als volgordebepalend element kan worden gehanteerd. Het college verzoekt Stichting Woningpartners om in de commissie Ruimte van 10 september een toelichting te geven op de evaluatie van het aanbodmodel, waarbij extra aandacht wordt geschonken aan eerdergenoemd voorstel.

Vaststelling herziene prioriteitenlijst projecten met mogelijke ISV-bijdrage
Het college heeft ingestemd met de herziene prioriteitenlijst voor de projecten die mogelijk in aanmerking komen voor een subsidie uit het ISV-fonds. De oorspronkelijke prioriteitenlijst is door de gemeenteraad vastgesteld in 2001. Het vaststellen van de (herziene) prioriteitenlijst betekent dat geen geld wordt gereserveerd voor de projecten: De Hoven kwaliteitsimpuls openbare ruimte, Herontwikkeling stadscentrum en Middelwatering West Rondelen en omgeving. Wel wordt geld gereserveerd voor de projecten: Zelfredzaamheid en sociale cohesie, Hoofdweggebied studie potenties en Aandacht jeugd en jongeren. Om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor geld uit het ISV-fonds moet voor het betreffende project eerst een startnotitie worden vastgesteld door de gemeenteraad. Het presidium wordt gevraagd het voorstel te agenderen voor de vergadering van de raadscommissie Ruimte en de gemeenteraad.

Aanpassen voorzieningenniveau openbaar vervoer RET en Connexxion voor 2003 en verder
Het college heeft besloten het dagelijks bestuur van de Stadsregio Rotterdam te adviseren niet over te gaan tot het verlenen van een ontheffing van de inzetrichtlijnen (uit het Programma van Eisen) voor de plannen van Connexxion om de lijnen 97/98 en 190 vanaf 15 december 2003 aan te passen. Het college is van mening dat door de bezuinigingsvoorstellen het voorzieningenniveau van het openbaar vervoer steeds verder in een negatieve spiraal terechtkomt en de maatschappelijke functie van openbaar vervoer wordt aangetast. Bovendien zal dit ten koste gaan van de bereikbaarheid van het kantorenpark Rivium en woonboulevard/bedrijventerrein op het Hoofdweggebied.

Huisvesting RMPI in Capelle aan den IJssel
De Stichting RMPI, een stichting voor kinderen en jeugdigen met psychiatrische problemen en voor gezinnen waar deze problemen voorkomen, heeft een lesplaats op De Fjord, een afdeling van de BAVO/RNO groep voor klinisch psychiatrische behandeling van jeugdigen. Door invoering van de Wet op de Expertise Centra per 1 augustus 2003, komt er verandering in de bekostiging van deze lesplaats. De bekostiging van de huur van lesruimten verloopt vanaf die datum via de gemeente Capelle aan den IJssel, in plaats van via de gemeente waar de hoofdvestiging van deze stichting is gevestigd. Als de nevenvestiging is goedgekeurd door het rijk, ontvangt de gemeente hiervoor een vergoeding voor de zorgplicht. Het college heeft besloten de commissie Dienstverlening en de raad voor te stellen de lesplaats de formaliseren.

Ondertekening samenwerkingsverband SEV
Het college stemde eerder in met het tot uitvoer brengen van het Capelse SEV-project (Subsidie Experimentele Volkshuisvesting). Dit is een project voor begeleid wonen in combinatie met toeleiding naar scholing en/of werk voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren. Het college heeft besloten de samenwerkingsovereenkomst voor dit project namens de gemeente te laten ondertekenen door wethouder René Binnendijk, gezien zijn intensieve bemoeienis met dit project.

Positiebepaling in het dossier Speelautomatenhal Het college heeft gekozen voor het tijdelijk bevriezen van de speelautomatenverordening. In het verleden hebben diverse partijen interesse getoond. Deze partijen zullen bericht krijgen dat de procedure stop gezet wordt. In september zal de commissie Ruimte zich over het voorstel van het college buigen.