Novib


VS landbouwsubsidies dragen bij aan Mexicaanse maiscrisis

Novib/Oxfam roept op tot verandering handelsregels

Mexico?s 10.000 jaar oude erfgoed van maïsproductie wordt vernietigd na slechts 10 jaar "vrije handelsverdrag" met de VS, zegt Novib/Oxfam.

In een nieuw rapport "Dumping Without Borders" dat vandaag gepubliceerd wordt, zegt Novib/Oxfam dat Mexicaanse maïsprijzen kelderen door concurrentie met zwaar gesubsidieerde import maïs uit de Verenigde Staten. De Mexicaanse boeren zien hun inkomen drastisch dalen, waardoor miljoenen mensen in armoede vervallen.

"De Mexicaanse maïscrisis is weer een voorbeeld van de oneerlijke spelregels van de wereldhandel die ten gunste werken voor de rijke landen en waarbij het levensbestaan van miljoenen arme mensen weggevaagd wordt", aldus Adrie Papma, directeur handelscampagne Novib.

De VS betalen 10 miljoen dollar per jaar aan hun maïsboeren, waardoor zij een overschot kunnen produceren dat vervolgens gedumpt wordt op de wereldmarkt tegen kunstmatig lage prijzen. Nieuwe Oxfam berekeningen laten zien dat Amerikaanse maïs in Mexico gedumpt wordt voor 105 tot 145 miljoen dollar per jaar minder dan de productiekosten.

Novib/Oxfam zegt dat opeenvolgende Mexicaanse regeringen deels schuld zijn aan de verslechterende landbouwcrisis. Zij hebben de maïsmarkt geliberaliseerd met weinig aandacht voor de gevolgen voor de drie miljoen maïsboeren in het land.

"Als de voordelen van wereldhandel eerlijk gedeeld moeten worden ? en dat zegt iedereen te willen bereiken ? dan moeten ontwikkelingslanden zoals Mexico de mogelijkheden hebben om hun zwakkere sectoren te beschermen. En dan moeten rijke landen zoals de Verenigde Staten stoppen met het subsidiëren van hun landbouwexporten", aldus Adrie Papma.

Van 10 tot en met 14 september a.s. wordt in Cancun, Mexico de WTO-handelstop gehouden. De kans om handel eerlijk te maken.

Over Oxfam International
Oxfam International is een confederatie van twaalf ontwikkelingsorganisaties die in 120 landen werken. De confederatie bestaat uit: Oxfam America, Oxfam-in-Belgium, Oxfam Canada, Oxfam Community Aid Abroad (Australië), Oxfam Germany, Oxfam Great Britain, Oxfam Hong Kong, Intermon Oxfam (Spanje), Oxfam Ireland, Novib, Oxfam New Zealand and Oxfam Quebec.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Novib persvoorlichting, Annette Rayer, tel: 070-3421638 / 06-51568878. Je kan ook het rapport "Dumping Without Borders" downloaden.

Bron: Novib, 27 augustus 2003