Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Actievoerders Milieudefensie hangen aan Tweede Kamer: 'Stop WTO-investeringsverdrag!'

Amsterdam/Den Haag, 27 augustus 2003 --- Op dit moment hangen Milieudefensie-actievoerders met een spandoek van 10x12 meter met de tekst 'Laat bedrijven niet regeren... Stop WTO-investeringsverdrag!' boven de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Op het spandoek staan ook logo's van Nederlandse en buitenlandse multinationals. Milieudefensie protesteert hiermee tegen het voornemen van de Nederlandse regering om op de WTO-conferentie in Mexico (10-14 september) in te stemmen met een verdrag over investeringen. Een WTO-investeringsverdrag geeft bedrijven meer macht, terwijl het tegelijk bijna onmogelijk wordt voor overheden om sociale en milieuregels te stellen aan investeringen.

Vanmiddag vergadert de Tweede Kamer tussen 16.00 en 18.00 uur over de inzet van de Nederlandse regering in Mexico. Milieudefensie doet met deze actie een beroep op de Kamerleden om de Nederlandse regering te overtuigen tégen een WTO-investeringsverdrag te stemmen.

Een investeringsverdrag is erg belangrijk voor de Nederlandse regering. Dit bleek maandag 25 augustus tijdens een consultatie van NGO's met het ministerie van Economische Zaken. Minister Brinkhorst gaf daar aan dat er wat hem betreft geen akkoord komt, zonder dat er voortgang komt op alle issues, inclusief de zogeheten 'Singapore Issues', waar het investeringsverdrag deel van uitmaakt. Dit in tegenstelling tot landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland die een akkoord over investeringen niet als breekpunt van de onderhandelingen zien.

Wat: Milieudefensie-actie 'Stop WTO-investeringsverdrag!' Met: Tientallen demonstranten, spandoek van 10x12 meter met logo's van Nederlandse en buitenlandse multinationals Waar: Voorgevel ingang Tweede Kamer, pleinkant, Den Haag Wanneer: Vandaag (woensdag 27 augustus) van 15.00 - 16.00 uur

Meer dan 100 ontwikkelingslanden hebben zich uitgesproken tégen een verdrag over investeringen, 68 van hen zijn lid van de WTO. Hoewel investeringen zinvol kunnen zijn, pakken veel van de huidige investeringen slecht uit, vooral in ontwikkelingslanden. Dit leidt bijvoorbeeld tot ontbossing, vervuiling van rivieren, schending van arbeidsrechten en toenemende ongelijkheid tussen arm en rijk. Milieudefensie vreest dat een investeringsakkoord in de WTO de macht van bedrijven alleen maar zal vergroten. Zij vindt dat het tijd wordt voor internationaal bindende en afdwingbare plichten voor bedrijven, die in de Verenigde Naties moeten worden vastgelegd.

Meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie, 020 5507 333, vandaag in Den Haag op locatie: 06 2959 3873 www.milieudefensie.nl


---