Gemeente Enschede

Elf gebouwen met te hoge concentratie legionella


Enschede, 27-08-2003

Na metingen zijn in elf gebouwen in Enschede te hoge concentraties van de legionellabacterie vastgesteld. De gemeente heeft de gebruikers direct geïnformeerd en alle douches laten afsluiten.

Elk jaar nemen medewerkers van het externe bureau C Mark in opdracht van de gemeente Enschede in de maand augustus watermonsters in alle gebouwen die de gemeente in eigendom heeft. Die watermonsters worden door dit bureau gecontroleerd op de aanwezigheid van legionella. Op 4 augustus zijn de metingen gestart en de laatste metingen gebeuren eind deze week. Er zijn ca. 520 watermonsters in 138 gebouwen genomen.

De voorlopige uitkomsten op een rij:

* Woensdag 27 augustus zijn 300 uitslagen bekend,
* In 39 monsters in elf gebouwen is een te hoge concentratie gemeten. Deze gebouwen zijn: Kleedgebouwen van v.v. Victoria, Enschedese Boys, LSV, Rigtersbleek en Tex Town Tigers, Buurtcentrum Dolphia, Sporthallen Diekman en Pathmos en de sportzalen Helmerhoek, SC Zuid en de Scholten Reimerstraat.
* De geconstateerde te hoge concentratie was verschillend van aard:

Alle douches in de genoemde locaties zijn onmiddellijk afgesloten. De gebruikers zijn ingelicht en er is informatie in de gebouwen opgehangen. Het Ministerie van VROM en de GGD zijn, conform de wettelijke voorschriften, geïnformeerd.

De gemeente Enschede heeft in alle gebouwen, voldoende preventieve voorzieningen aangebracht om, met name in de zomermaanden, vorming van een te hoge concentratie legionella in de warmwaterleidingen te voorkomen. Door de extreem hoge buitentemperatuur is in een aantal gebouwen gebleken, dat het koude water een veel te hoge temperatuur (22 graden Celsius) heeft gekregen. In deze koud water leidingen is dan nu ook de te hoge concentratie legionella geconstateerd. Deze leidingen zijn doorgespoeld en vervolgens is er opnieuw gemeten. Bij een gunstige uitslag worden de installaties onmiddellijk weer vrij gegeven. In september zijn alle uitkomsten van de eerste 520 metingen bekend.

---

Gepubliceerd op 27-08-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar overzicht Persberichten