De Unie


Laatste nieuws
De Unie: "meer geld voor de middengroepen"

Culemborg, 27augustus 2003 - De Unie ziet niets in een loonsverhoging met een vast bedrag voor iedereen. Daarmee staat de bond lijnrecht tegenover het CNV en de FNV. Unievoorzitter Jacques Teuwen begrijpt goed dat CNV en FNV wil scoren voor hun eigen achterban (uitkeringsgerechtigden en minima), maar vindt dit "goedkoop en dom". "Centraal, collectief en uniform zijn volstrekt achterhaalde begrippen. Juist een gedifferentieerde benadering, maatwerk, is nodig om de economie uit het slop te halen."

Volgens Unievoorzitter Jacques Teuwen pakken de kabinetsplannen al extra zuur uit voor de middengroepen. "Door nu te nivelleren zoals de CNV en FNV voorstellen met een nominaal bedrag voor iedereen gaat de koopkracht voor de middengroepen er verder op achteruit."

Bovendien verwacht De Unie dat voor werknemers met een particuliere ziekteverzekering de kostenstijging volgend jaar hoger zullen zijn dan nu door het kabinet geraamd. Jacques Teuwen: "Wij zullen daarom juist voor de middengroepen iets meer vragen aan de cao-tafel. De Unie kiest voor een gedifferentieerde loonaanpak met een compensatie voor de middengroepen. Of dat eenmalig is of structureel hangt af van de sector."

Verder vindt Jacques Teuwen het jammer dat de echte discussie wordt vertroebeld. "De focus is weer op geld, terwijl de discussie juist zou moeten gaan over productiviteitstijging en innovatie."
* De Unie verzamelt reacties op bezuinigingsplannen

woensdag, 27 augustus 2003